fbpx
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

«Επισκευάστε το προϊόν, μην το αντικαθιστάτε» – Τα κίνητρα που εισηγείται το Ευρωκοινοβούλιο

Στόχος η βιώσιμη κατανάλωση και η μείωση των αποβλήτων

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Το 77% των πολιτών της ΕΕ θα προτιμούσε να επισκευάζει τα προϊόντα του αντί να αγοράζει καινούρια

Κίνητρα στους καταναλωτές να επισκευάζουν αντί να αντικαθιστούν προϊόντα, ζητούν οι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «δικαίωμα επισκευής» και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μαζικής κατανάλωσης. Οι ευρωβουλευτές ζητούν οι κατασκευαστές να υποχρεούνται στο μέλλον να επισκευάζουν προϊόντα, ακόμη και μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης, να χορηγούνται «κουπόνια και άλλα οικονομικά κίνητρα» στους καταναλωτές, ώστε να επιλέγουν την επισκευή, και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε πληροφορίες και ανταλλακτικά για όλους.

Το Ευρωκοινοβούλιο οριστικοποίησε τη θέση του με 590 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 15 αποχές.

Στόχος της πρότασης είναι να ενθαρρυνθεί «μια πιο βιώσιμη κατανάλωση, διευκολύνοντας την επισκευή ελαττωματικών προϊόντων, μειώνοντας τα απόβλητα και στηρίζοντας τον κλάδο των επισκευών».

Μόλις το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει και τη δική του θέση, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 22 Νοεμβρίου, μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρώτη συνεδρίαση των εκπροσώπων των δύο κοινοτικών οργάνων έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το γεγονός ότι καταλήγουν στα σκουπίδια αγαθά που θα μπορούσαν να επισκευαστούν, προκαλεί τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Εξαιτίας αυτής της πρακτικής, κάθε χρόνο στην ΕΕ, σπαταλώνται 30 εκατομμύρια τόνοι πόρων και παράγονται 261 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών ισοδύναμου CO2, καθώς και 35 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων. Συνολικά, οι καταναλωτές που αγοράζουν καινούρια προϊόντα αντί να επισκευάζουν τα παλιά τους χάνουν περίπου 12 δισ. ευρώ ετησίως.

Επισκευή αντί για αγορά, ακόμη και μετά τη λήξη της εγγύησης

Σύμφωνα με τη διαπραγματευτική θέση που εγκρίθηκε, τα καταστήματα, εντός της νόμιμης περιόδου εγγύησης, «θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην επισκευή, όταν αυτή είναι φθηνότερη ή κοστίζει το ίδιο με την αντικατάσταση του προϊόντος, εκτός αν η επισκευή είναι ανέφικτη ή δεν βολεύει τον καταναλωτή». Οι ευρωβουλευτές προτείνουν, επίσης, να παρατείνεται η νόμιμη εγγύηση ενός προϊόντος κατά ένα χρόνο μετά την επισκευή του.

Μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης για προϊόντα, όπως πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρικές σκούπες, κινητά τηλέφωνα και ποδήλατα, οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να ζητούν την επισκευή τους, ενώ για να επιλέγουν περισσότεροι καταναλωτές την επισκευή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει να τους παρέχονται συσκευές σε προσωρινή βάση, για όσο διαρκεί η επισκευή της δικής τους, και, όταν η επισκευή είναι αδύνατη, μπορεί να δίνεται στον καταναλωτή η δυνατότητα να επιλέξει ένα αντίστοιχο ανακατασκευασμένο προϊόν.

Πιο ανταγωνιστική αγορά επισκευών και κίνητρα στους καταναλωτές

Διαπιστώνεται ότι πολλοί καταναλωτές αποφεύγουν να επισκευάζουν τα προϊόντα τους, είτε γιατί το σχετικό κόστος είναι απαγορευτικό είτε γιατί δυσκολεύονται να βρουν υπηρεσίες επισκευής ή γιατί τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος τους εμποδίζουν την επισκευή. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι ανεξάρτητοι επισκευαστές και ανακατασκευαστές, όπως και οι τελικοί καταναλωτές, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα ανταλλακτικά, τις πληροφορίες επισκευής και τα απαραίτητα εργαλεία, σε λογικές τιμές.

Επιπλέον, προτείνεται να δημιουργηθούν διαδικτυακές πλατφόρμες που θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να βρίσκουν επιχειρήσεις επισκευής (συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων επισκευής γνωστών ως «repair café») και καταστήματα που προσφέρουν ανακατασκευασμένα προϊόντα στην περιοχή τους. Για να γίνουν οι επισκευές πιο προσιτές και ελκυστικές, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να εξασφαλίσουν οι χώρες της ΕΕ κονδύλια, μέσω των οποίων θα προσφέρονται στους καταναλωτές κουπόνια και άλλα οικονομικά κίνητρα.

Δείτε τη σχετική Έκδοση: Δίκαιο πώλησης καταναλωτικών αγαθών

Δείτε το σχετικό Σεμινάριο: Το νέο δίκαιο πώλησης μετά τις τροποποιήσεις του Ν 4967/2022

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -