fbpx
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ευρωβουλή: Νέα μέτρα για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

Οι νέοι κανόνες θα υποχρεώνουν τους διαδικτυακούς παρόχους να αξιολογούν κατά πόσον υπάρχει σημαντικός κίνδυνος κατάχρησης των υπηρεσιών τους - Πρέπει να εγκριθούν και από την Ολομέλεια

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών υιοθέτησε χθες τη θέση του Κοινοβουλιου για τα νέα μέτρα προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο μέσω της πρόληψης και του τερματισμού της σεξουαλικής κακοποίησης που αυτά υφίστανται.

Για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, οι νέοι κανόνες θα υποχρεώνουν τους διαδικτυακούς παρόχους να αξιολογούν κατά πόσον υπάρχει σημαντικός κίνδυνος κατάχρησης των υπηρεσιών τους για σεξουαλική κακοποίηση αλλά και προσέγγιση παιδιών στο διαδίκτυο, καθώς και να λάβουν μέτρα για την άμβλυνση των συγκεκριμένων κινδύνων. Παράλληλα, επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι οι πορνογραφικοί ιστότοποι διαθέτουν επαρκή συστήματα επαλήθευσης της ηλικίας αλλά και μηχανισμούς για τον εντοπισμό υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (CSAM).

Για να σταματήσει η διαδικτυακή προσέγγιση ανηλίκων, οι ευρωβουλευτές προτείνουν οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε παιδιά να απαιτούν εξ ορισμού τη συγκατάθεση του χρήστη για ανεπιθύμητα μηνύματα, να διαθέτουν επιλογές αποκλεισμού και σίγασης και να ενισχύουν το γονικό έλεγχο.

Για να αποφευχθεί η μαζική επιτήρηση ή η γενικευμένη παρακολούθηση του διαδικτύου, το σχέδιο νόμου θα επιτρέπει στις δικαστικές αρχές να εγκρίνουν χρονικά περιορισμένες εντολές, ως έσχατη λύση, για τον εντοπισμό υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (CSAM) και την κατάργηση ή την απενεργοποίηση της πρόσβασης σε αυτό, όταν τα μέτρα για την άμβλυνση του φαινομένου δεν είναι αποτελεσματικά.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη οι παραγγελίες ανίχνευσης να επικεντρώνονται σε άτομα ή ομάδες (συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών ενός καναλιού) που συνδέονται με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, αξιοποιώντας «εύλογους λόγους υποψίας».

Βέβαια, στο κείμενο που εγκρίθηκε, οι ευρωβουλευτές εξαίρεσαν την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο από το πεδίο εφαρμογής των εντολών ανίχνευσης, για να εγγυηθούν ότι οι επικοινωνίες όλων των χρηστών είναι ασφαλείς και εμπιστευτικές.

Παράλληλα, ο νόμος θα προβλέπει τη δημιουργία ενός Κέντρου της ΕΕ για την προστασία των παιδιών, το οποίο θα βοηθήσει στην εφαρμογή των νέων κανόνων και θα υποστηρίξει τους διαδικτυακούς παρόχους στον εντοπισμό CSAM. Θα συλλέγει, θα φιλτράρει και θα διανέμει τις αναφορές CSAM στις αρμόδιες εθνικές αρχές και στην Ευρωπόλ. Το Κέντρο θα αναπτύσσει τεχνολογίες ανίχνευσης για τους παρόχους και θα διατηρεί βάση δεδομένων που θα διευκολύνει το έργο των εθνικών αρχών.

Ακολούθως, το Κέντρο θα υποστηρίξει επίσης τις εθνικές αρχές κατά την επιβολή του νέου πλαισίου κανόνων για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, τη διεξαγωγή ερευνών και την επιβολή προστίμων ύψους έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών για μη συμμόρφωση.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν, τέλος, τη δημιουργία ενός νέου συμβουλευτικού φόρουμ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φωνές των θυμάτων θα ακούγονται.

Τέλος, σημειώνεται ότι, το σχέδιο θέσης του Κοινοβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων με 51 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή, πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Στις 20 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων και οι ευρωβουλευτές έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας για υποβολή αντιρρήσεων.

Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Η κακοποίηση του παιδιού στην Ελλάδα σήμερα: Μεθοδολογικές παρατηρήσεις για τη μελέτη του φαινομένου

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -