Nόμο για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού κράτους αποτελεί πλέον η επιστολική ψήφος – για τους ψηφοφόρους εντός της επικράτειας αλλά και τους Έλληνες του εξωτερικού. Το σχέδιο νόμου, που εισάγει τη δυνατότητα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, με τις ψήφους της πλειοψηφίας και 158 «ναι». Καταψήφισαν 135 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Νέα Αριστερά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας επέλεξε το «παρών».
Η τροπολογία περί επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, δεν έλαβε τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα 200 ψήφους και απορρίφθηκε. Στηρίχθηκε μόνο από τους 158 της ΝΔ, καταψήφισε η αντιπολίτευση ενώ η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε «παρών».
Η «κυβίστηση»
«Η πραγματικότητα είναι μια. Σήμερα, μέσω της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται νόμος, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, η επιστολική ψήφος», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου. «Η άρση, για πρώτη φορά, όλων των πρακτικών εμποδίων, για τους συμπολίτες μας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Διευρύνεται η δημοκρατία μας, βαθαίνει η δημοκρατία μας».
Η ίδια στηλίτευσε την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Προβληματίζομαι κατά πόσο είναι ειλικρινής η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία. Αν ενόχλησε αυτή η διαδικασία, θα μπορούσαν να καταγγείλουν και να πουν κακώς φέρατε τη τροπολογία αλλά αν συμφωνούν να υπερψηφίσουν. Αν διαφωνούν να καταψηφίσουν τη τροπολογία αλλά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μήπως η συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν προσχηματική; Ψήφισαν ναι επί της αρχής στην επιτροπή για την επιστολική και όταν η κυβέρνηση είπε πάμε και στις εθνικές είπαν όχι ούτε και στις ευρωεκλογές. Κυβίστηση από τις λίγες…».
Αναφερόμενη στην τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, η Νίκη Κεραμέως διαμήνυσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τις διατάξεις προς ψήφιση, μέχρις ότου δοθεί η δυνατότητα επιστολικής ψήφου στους κατοίκους του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές.
«Τους επόμενους μήνες εικάζω θα περιοδεύετε, στον κόσμο, σε μέρη με Έλληνες πολίτες που ζητούν και περιμένουν την εξέλιξη που συζητάμε σήμερα και θα σας ρωτήσουν γιατί δεν ψηφίσατε για να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου μέσω επιστολικής. Και τι θα απαντήσετε εκεί; Είχαμε πρόβλημα με τη διαδικασία; Ένα από τα μεγάλα που μας προσάπτουν οι πολίτες είναι πως δεν βλέπουμε το δάσος και χανόμαστε στα δέντρα. Και το δάσος είναι ένα, συζητάμε 50 χρόνια για τη ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού».
Η Υπουργός πρόσθεσε: «Η μεγάλη εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι η εξής: έχουμε μια ιστορική ευκαιρία και μια ιστορική ευθύνη. Λογοδοτούμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες και απέναντι στην ιστορία. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορούμε να είμαστε μια υπέρ της άρσης εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και μια κατά της άρσης εμποδίων, μια υπέρ της επιστολικής ψήφου και μια κατά της επιστολικής ψήφου. Δεν μπορούμε να έχουμε μια δημοκρατία α λα καρτ».