fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας – Οι βασικές του προβλέψεις

Θεσπίζεται η ύπαρξη μόνο μιας λέσχης ανά έμβλημα ομάδας, η οποία πρέπει να λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεση της ΠΑΕ

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες το σχέδιο νόμου με τίτλο «Λήψη μέτρων για την αποτροπή, αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Η πύκνωση των φαινομένων αθλητικής βίας, η συνταγματική υποχρέωση προστασίας του αθλητισμού, διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας όσων μετέχουν σε αθλητικές συναντήσεις και προστασίας της δημόσιας τάξης κατέστησαν, όπως ορίζει και η αιτιολογική έκθεση, επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων με σκοπό την καταπολέμηση της αθλητικής βίας.

Συγκεκριμένα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

Α) Αντιμετωπίζονται ζητήματα αναδιαμόρφωσης της λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (ΔΕΑΒ) καθώς και του πλαισίου της ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων.

Β) Αναφορικά με τις λέσχες, θεσπίζεται η ύπαρξη μόνο μιας λέσχης ανά έμβλημα ομάδας, η οποία πρέπει να λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεση της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (ΠΑΕ), εφόσον υφίσταται, άλλως με τη συναίνεση του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου. Εκτός από τη χορήγηση της συναίνεσης για τη νόμιμη λειτουργία της λέσχης, η τελευταία πρέπει να έχει την καταστατική έδρα της στην έδρα της ΠΑΕ ή του σωματείου, κατά περίπτωση. Στην ίδια διάταξη εισάγεται ο έλεγχος της νομιμότητας των εκλογικών διαδικασιών, της σύνθεσης του ΔΣ της λέσχης και του μητρώου των μελών της, με τις κυρώσεις που προβλέπονται, τόσο για τη λέσχη, όσο και για την ΠΑΕ σε περιπτώσεις παραβατικότητας.

Γ) Περαιτέρω, διευρύνεται η προσβασιμότητα στο Ηλεκτρονικό Μητρώο, στο οποίο καταχωρίζονται τα μέλη των Λεσχών Φιλάθλων, ώστε αυτό να τεθεί σε λειτουργία άμεσα, παρέχοντας πληροφορίες στους πιστοποιημένους χρήστες, μεταξύ των οποίων και η ΕΛΑΣ, για τους οργανωμένους φιλάθλους των ομάδων. Επιπροσθέτως, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θεσπίζεται ένα νέο σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατοχών εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της πρώτης εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου (Σούπερ Λιγκ 1). Η ταυτοποίηση γίνεται πλέον αυτόματα, αδιάβλητα και χωρίς να απαιτείται η διενέργεια ελέγχων από φυσικά πρόσωπα (αστυνομικούς ή υπαλλήλους εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας), μέσω εφαρμογής που εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο του κατόχου του εισιτηρίου.

Δ) Επιπλέον, εισάγονται ειδικές περιπτώσεις επιβολής διοικητικών μέτρων σε αθλητικό σωματείο, Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία (ΑΑΕ) ή Ταμείο Αμειβόμενων Αθλητών (ΤΑΑ) στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων με σκοπό την αποτροπή πράξεων ιδιαίτερης απαξίας όπως δα) η περίπτωση ρίψης εντός του αγωνιστικού χώρου ή των αποδυτηρίων ή σε κερκίδα αθλητικής εγκατάστασης, αντικειμένου πρόσφορου να προκαλέσει σωματική βλάβη προσώπου και ιδίως πυρσού, φωτοβολίδας, κροτίδας, βεγγαλικού, πυροτεχνήματος, καπνογόνου και οποιασδήποτε γενικώς εύφλεκτης ύλης, δβ) η παράνομη είσοδος θεατή ή άλλου μη διαπιστευμένου προσώπου εντός του αγωνιστικού χώρου και του χώρου των αποδυτηρίων αθλητικής εγκατάστασης, πριν από την έναρξη και κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, εφόσον από την είσοδο αυτή προκλήθηκε προσωρινή διακοπή, ματαίωση ή οριστική διακοπή της αθλητικής συνάντησης.

Ε) Ακόμη, καθιερώνεται για πρώτη φορά «ρήτρα παραβατικότητας» για τις AAE, τα ΤΑΑ και τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που είναι αποδέκτες της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τη φορολογία των κερδών των παικτών στοιχήματος, η οποία συνεπάγεται την απομείωση της χρηματοδότησης σε περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών των ιδίων ή των φιλάθλων τους.

ΣΤ) Τέλος, συστήνεται η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα (Saint Denis), η οποία κυρώθηκε με τον Ν 4901/2022.

Δείτε τη σχετική Έκδοση: Αθλητικό Αυτοδιοίκητο

Δείτε το σχετικό Σεμινάριο: Σύγχρονα ζητήματα αθλητικού δικαίου

Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Το ιδιώνυμο έγκλημα της αθλητικής βίας

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -