fbpx
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέο πλαίσιο στήριξης για πολύτεκνες οικογένειες: Επιδόματα και παροχές (ΕγγρΥΚΟΙΣΟ 1649/27.8.2024)

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Η ελληνική πολιτεία, με βάση το άρθρο 21 του Συντάγματος, έχει θεσπίσει ειδική φροντίδα για τις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες θεωρούνται θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους. Στην παρ. 2 του άρθρου αυτού ορίζεται ότι οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται ειδικής φροντίδας από το κράτος, χωρίς όμως να ορίζεται συγκεκριμένος τρόπος εφαρμογής. Η διάταξη αυτή λειτουργεί ως κατευθυντήρια γραμμή, βάσει της οποίας το κράτος προσαρμόζει τα μέτρα του σύμφωνα με τις εκάστοτε οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό, με τον ν. 4093/2012, καταργήθηκε η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, η οποία ίσχυε από το ν. 1892/1990. Παρά τη συνταγματική προστασία της οικογένειας, το μέτρο κρίθηκε ως μη απολύτως αναγκαίο και αντικαταστάθηκε με νέες παροχές που στόχευαν πιο συγκεκριμένα στη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών με πραγματικές ανάγκες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επιβεβαίωσε την συνταγματικότητα της κατάργησης αυτής, διότι η ισόβια σύνταξη δεν είχε χαρακτήρα αναγκαίας κοινωνικοασφαλιστικής παροχής, αλλά ήταν τιμητική και αποσκοπούσε στη βράβευση των πολύτεκνων μητέρων.

Η πολιτεία, παράλληλα με την κατάργηση της σύνταξης, καθιέρωσε μια σειρά επιδομάτων για την πιο αποτελεσματική στήριξη των οικογενειών. Το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολυτέκνων χορηγούνται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις πολύτεκνες οικογένειες. Οι αλλαγές αυτές αντικατοπτρίζουν την πρόθεση του κράτους να διαχειριστεί πιο ορθολογικά τα δημοσιονομικά μέσα, εστιάζοντας στις οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ενδεικτικά, για το 2023 και το 2024, έχει προβλεφθεί η αύξηση του επιδόματος τέκνων, με τις πολύτεκνες οικογένειες να λαμβάνουν αυξημένα ποσά.

Εκτός από τις άμεσες χρηματικές παροχές, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει και άλλα μέτρα στήριξης, όπως η αύξηση του αφορολόγητου για πολύτεκνες οικογένειες, η μείωση του ΦΠΑ για βρεφικά είδη και η χορήγηση επιδομάτων γέννησης και στέγασης. Τα μέτρα αυτά αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση του κράτους να διασφαλίσει την προστασία των πολύτεκνων οικογενειών, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις δημοσιονομικές προκλήσεις και τα κοινωνικά προβλήματα που ανακύπτουν.

Η προσέγγιση αυτή, η οποία ακολουθεί τις συνταγματικές επιταγές, συνδυάζει την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με την ορθολογική διαχείριση των δημόσιων πόρων, συνεισφέροντας έτσι στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Δείτε το έγγραφο στη Qualex: ΕγγρΥΚΟΙΣΟ 1649/27.8.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -