fbpx

Παρίσι: Με το βλέμμα στους αμάχους η Διάσκεψη για τη Γάζα – ΟΗΕ: Κρίση της ανθρωπότητας, όχι μόνο ανθρωπιστική κρίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, Μοχάμαντ Σταγιέχ, ενώ θα έχει διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Λύσεις για την προσφορά βοήθειας στο μεγάλο ανθρωπιστικό δράμα που εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή, θα αναζητήσει η Διεθνής Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους Αμάχους στη Γάζα, που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Στη γαλλική πρωτεύουσα έχει ήδη μεταβεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έχουν επίσης προσκληθεί ευρωπαίοι ηγέτες, πρόσωπα των ευρωπαϊκών θεσμών, εκπρόσωποι κρατών – μελών της G20 (με εξαίρεση τη Ρωσία), διεθνείς δωρητές, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί, η Παλαιστινιακή Αρχή καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη που οργανώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων, πλην όμως ο Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και θα έχει εκ νέου επικοινωνία μαζί του μετά το πέρας της.

Στο περιθώριο των εργασιών, το πρωί της Πέμπτης, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, Μοχάμαντ Σταγιέχ, ενώ αναμένονται εντατικές διαβουλεύσεις του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κύπρου, για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων δια θαλάσσης προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια φτάνει σε αυτούς που πραγματικά την χρειάζονταν περισσότερο και αυτό να γίνει με τη μέγιστη ασφάλεια», έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Politico, περιγράφοντας τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση.

Η χώρα μας έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια -φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό- στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας, με αεροσκάφος C-130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου, όπου το υποδέχθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο.

Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου

Κι ενώ πληθαίνουν διεθνώς οι εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός στην περιοχή, παρενέβη ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμώντας ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά τη σύγκρουσή τους. «Οι ωμότητες που διέπραξαν οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στις 7 Οκτωβρίου ήταν ειδεχθείς, ήταν εγκλήματα πολέμου, όπως είναι και η συνεχιζόμενη κράτηση των ομήρων», είπε ο Φόλκερ Τουρκ, κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, από την αιγυπτιακή πλευρά. «Η συλλογική τιμωρία των Παλαιστίνιων πολιτών από το Ισραήλ είναι επίσης έγκλημα πολέμου, όπως και η παράνομη, εξαναγκαστική εκκένωση των αμάχων», υπογράμμισε. Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα μέσω της Ράφα, ο Τουρκ είπε: «Αυτή η σανίδα σωτηρίας είναι εξωφρενικά λεπτή». «Καλώ κατεπειγόντως όλα τα μέρη να συμφωνήσουν τώρα κατάπαυση του πυρός», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι επιτακτικές ανάγκες, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι τρεις: η παράδοση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η απελευθέρωση των ομήρων και ο τερματισμός της κατοχής».

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανθίσταται στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της G7 για ανθρωπιστική παύση, θέτοντας ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός την απελευθέρωση όλων των ισραηλινών ομήρων.

Θέση έλαβε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες: «Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι περισσότερο από ανθρωπιστική κρίση, είναι μια κρίση της ανθρωπότητας», εκτιμώντας ότι ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει ότι κάτι «σαφώς δεν πάει καλά» με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς. «Υπάρχουν παραβιάσεις από τη Χαμάς όταν χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες. Αλλά αν δει κανείς τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σαφώς κάτι δεν πάει καλά», σημείωσε.

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 1,2 δισεκ. δολάρια τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης ως το τέλος του έτους

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 1,2 δισεκ. δολάρια τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης ως το τέλος του έτους.

Τα στοιχεία φέρουν περισσότερους από 10.000 ισραηλινούς στρατιώτες να επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας, με το Ισραήλ να έχει ορκιστεί να αφανίσει τη Χαμάς. Πάντως, χθες, κανένας παλαιστίνιος τραυματίας, αλλοδαπός ή πολίτης με διπλή υπηκοότητα δεν επιτράπηκε να περάσει από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο μέσω της διέλευσης στη Ράφα. Όπως δήλωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος, οι εσπευσμένες απομακρύνσεις διακόπηκαν για δεύτερη φορά από την 1η Νοεμβρίου.

Τους φόβους για επέκταση της σύρραξης στην περιοχή ενίσχυσε ο δεύτερος στην εξουσία της Χεζμπολάχ, της ισχυρής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν στον Λίβανο. Ο σεΐχης Ναΐμ Κασέμ προειδοποίησε, μιλώντας στο BBC, για τον κίνδυνο περιφερειακού πολέμου σε περίπτωση που οι βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχιστούν. «Η δολοφονία αμάχων από το Ισραήλ στη Γάζα κινδυνεύει να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», είπε χαρακτηριστικά.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -