fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Ενέργεια: Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές – Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Η συμφωνία χρηματοδότησης για έξυπνους μετρητές υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Κυριάκο Κακουρή και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Στο Μέγαρο Μαξίμου «κλείδωσε» σήμερα η συμφωνία χρηματοδότησης έξυπνων μετρητών, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Πρόεδρο της ΕΤΕ Werner Hoyer, με ευρύτερη ατζέντα που συμπεριέλαβε το θέμα της μακρόπνοης συνεργασίας της χώρας με την Τράπεζα, την ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο προσαρμογής, καθώς και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η συμφωνία χρηματοδότησης για έξυπνους μετρητές υπεγράφη σε τελετή λίγο αργότερα, από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Κυριάκο Κακουρή και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης προγραμματίζεται για το 2030

«Τα νοικοκυριά θα έχουν πολύ καλύτερο έλεγχο των λογαριασμών τους και θα είναι σε θέση να εξοικονομούν χρήματα, αυτό είναι το νόημα του έξυπνου μετρητή. Θα έχουν την ιδιοκτησία της κατανάλωσης που θα κάνουν, με έναν πολύ πιο διαφανή τρόπο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαίροντας το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τράπεζας.

Ο Werner Hoyer χαρακτήρισε παραγωγική τη συζήτηση, μεταξύ άλλων για τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ενώ δε δίστασε να αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή και τις ολέθριες συνέπειές της. «Οι τραγωδίες αυτές είναι μια ζοφερή υπενθύμιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Ονομάζονται φυσικές καταστροφές, είναι αφύσικες καταστροφές, ακραία φαινόμενα που είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας μας σε παγκόσμιο επίπεδο να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, επί μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Πρόεδρος της Τράπεζας. Ο ίδιος σημείωσε τη σημασία των ενεργειακών δικτύων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: «Η σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα με τον διαχειριστή δικτύου διανομής της Ελλάδας αναδεικνύει την εστίαση της ΕΤΕπ στον τομέα αυτό. Τα πιο έξυπνα δίκτυα αποτελούν προϋπόθεση για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα ετήσια αποτελέσματα της Τράπεζας από πέρυσι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ – ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Οι έξυπνοι μετρητές

Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών για την εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Οι νέοι μετρητές, εκ των οποίων 5,3 εκατομμύρια θα είναι μονοφασικοί και οι υπόλοιποι θα είναι τριφασικοί, θα συνδεθούν με αναβαθμισμένο κέντρο τηλεμέτρησης μεγάλης χωρητικότητας. Το έργο αναμένεται να αποφέρει πολλά και ουσιαστικά οφέλη στους καταναλωτές, καθώς οι έξυπνοι μετρητές θα τους επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, να εξοικονομούν πόρους, να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση της κατανάλωσής τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει από τα τέλη του έτους τη δυνατότητα να τηλεμετρά περίπου το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται

Σημαντικά λειτουργικά οφέλη θα έχουν επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ και οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, κάτι που εμμέσως είναι στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, με δεδομένο ότι οι νέες υποδομές θα διευκολύνουν τον εντοπισμό τεχνικών απωλειών και ρευματοκλοπών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα πολύ απλούστερο οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης προγραμματίζεται για το 2030, όμως ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι έχει τη δυνατότητα να τηλεμετρά περίπου το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 55% έως το τέλος του 2024.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα καλυφθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υποστηρίζοντας την πρώτη φάση της αντικατάστασης των παλαιών μετρητών.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -