fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη της 12χρονης στον Κολωνό

Τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας έχουν ανεβεί στην έδρα προκειμένου να δικάσουν συνολικά 26 άτομα, τα οποία κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για βαρύτατα κακουργήματα.

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί τελικά η δίκη για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης από τον Κολωνό.

Αυτό αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας κατόπιν σχετικού αιτήματος που υποβλήθηκε από την υποστήριξη της κατηγορίας της 12χρονης και στο οποίο συναίνεσαν όλοι οι παράγοντες της δίκης. Κατόπιν αυτού, η εκδίκαση της υπόθεσης θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς δηλαδή την παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

Την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, θα συνεχιστεί στην αίθουσα που έχει παραχωρηθεί στο ισόγειο του Εφετείου η δίκη.

Νωρίτερα το πρωί με επεισόδιο ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την υπόθεση της 12χρονης. Η μητέρα της επιτέθηκε στον έτερο βασικό κατηγορούμενο, Ηλία Μίχο, ξεσπώντας σε φωνές, ύβρεις και κατάρες. Παρενέβησαν αστυνομικοί, οι οποίοι την απώθησαν και την οδήγησαν στα κρατητήρια.

Η δίκη διεξάγεται υπό τον κίνδυνο συμπλήρωσης του 18μηνου – τον προσεχή Απρίλιο – όσον αφορά την προφυλάκιση του Ηλία Μίχου. Τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας καλούνται να δικάσουν συνολικά 26 άτομα, τα οποία κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για βαρύτατα κακουργήματα, όπως βιασμό, μαστροπεία πορνογραφία, ασελγείς πράξεις με ανήλικη.

Στο εδώλιο, ως βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης κάθονται ο Ηλίας Μίχος καθώς και η μητέρα της 12χρονης. Ο 55χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος και με τις περισσότερες κατηγορίες, που αφορούν στον εξαναγκασμό της ανήλικης σε κατ’ εξακολούθηση γενετήσιες πράξεις, σε προμήθεια, κατοχή και διανομή υλικού πορνογραφίας του κοριτσιού και σε εξώθησή της στην πορνεία. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Μίχος υποδυόταν την ανήλικη σε διαδικτυακές εφαρμογές ή χρησιμοποιούσε το κινητό τηλέφωνό της, στέλνοντας βίντεο και γυμνές φωτογραφίες της σε άνδρες που ενδιαφέρονταν να συνευρεθούν ερωτικά μαζί της έναντι αμοιβής. Τα ραντεβού της φρίκης κλείνονταν σε χώρο κοντά στο κατάστημα ψιλικών που διατηρούσε : εκείνος φέρεται να την οδηγούσε σε συγκεκριμένα σημεία, και οι άγνωστοι άνδρες να την παραλαμβάνουν με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους, όπου και γινόταν λίγο αργότερα η συνεύρεση.

Η μητέρα θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα, πώς και γιατί επέτρεπε σε ένα 12χρονο παιδί να απουσιάζει ώρες από το σπίτι, αλλά και τι υπέθετε για την προέλευση των χρημάτων που είχε στη διάθεσή της η μικρή

Αρχικώς, η μητέρα αντιμετώπιζε την κακουργηματική κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας, στη συνέχεια όμως το κατηγορητήριό της αναβαθμίστηκε, καθώς σε αυτό προστέθηκε και το αδίκημα της διακίνησης πορνογραφικού υλικού του παιδιού. Συγκεκριμένα, κατηγορείται πως έστειλε το συγκεκριμένο υλικό σε δύο άνδρες από το κινητό του παιδιού, και στη συνέχεια αυτοί κατέθεσαν μικροποσά σε λογαριασμό της. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα, πώς και γιατί επέτρεπε σε ένα 12χρονο παιδί να απουσιάζει ώρες από το σπίτι, αλλά και τι υπέθετε για την προέλευση των χρημάτων που είχε στη διάθεσή της η μικρή καθώς και των υλικών αγαθών που κατά καιρούς αποκτούσε. Απαντήσεις για την «εγκληματική ανοχή» που επεδείκνυε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τη 12χρονη – μέσω διαδικτυακών εφαρμογών που χειριζόταν ο Μίχος – αντιμετωπίζουν το κακούργημα του βιασμού, με τους ίδιους να ισχυρίζονται ότι δε γνώριζαν κατά την πρώτη διαδικτυακή επαφή τους πως επρόκειτο για ανήλικο παιδί. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Νούλης, ο οποίος εισηγήθηκε την παραπομπή τους σε δίκη, χαρακτηρίζει πάντως αβάσιμο τον εν λόγω ισχυρισμό τους καθώς «το νεαρότερον της ηλικίας της ουδόλως τους πτόησε ή τους αποθάρρυνε από την ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας τους με ένα κορίτσι του Δημοτικού Σχολείου».

Το ογκώδες κατηγορητήριο βρίθει αναλυτικών καταθέσεων του παιδιού, που έχει κληθεί πολλές φορές από τις αρχές, προκειμένου να θυμηθεί, να περιγράψει «σκοτεινές» καταστάσεις και να αναγνωρίσει πρόσωπα, βιώνοντας ξανά και ξανά την κακοποίηση που υφίστατο επί 5 μήνες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης φρόντισε να έλθει σε επαφή με το Πρωτοδικείο Αθηνών και τον επικεφαλής του Χριστόφορο Λινό, δίνοντας διέξοδο στο πρόβλημα εξεύρεσης κατάλληλης αίθουσας.

Η ανάμειξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η προσωρινή κράτηση

Με εξαίρεση τη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση, που θα γίνει σε αίθουσα του νεόδμητου Ειρηνοδικείου επί της οδού Δέγλερη, η δίκη θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών – μία από τις μεγαλύτερες αίθουσες που υπάρχουν στο εγχώριο δικαστικό κτιριακό πλέγμα. Η διαδικασία είναι πολυπρόσωπη και η δίκη σημαντικής κοινωνικής φόρτισης, ως εκ τούτου ο κίνδυνος να προκληθούν αλγεινές εντυπώσεις από μια πολιτεία που ασχημονεί ως προς τη συνθήκη του ακροατηρίου (όπως έχει συμβεί στο παρελθόν) ήταν μεγάλος.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης φρόντισε να έλθει σε επαφή με το Πρωτοδικείο Αθηνών και τον επικεφαλής του Χριστόφορο Λινό (σσ: η διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι τυπικά αυτή που αποφασίζει για το σημείο διεξαγωγής μιας υπόθεσης ποινικής σε πρώτο βαθμό), δίνοντας διέξοδο στο πρόβλημα εξεύρεσης κατάλληλης αίθουσας.

Τα προβλήματα δε στέρεψαν όμως στο σημείο αυτό. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μήνες: τους ρυθμούς «επιβάλλουν» οι 26 κατηγορούμενοι, η πολυάριθμη υπεράσπισή τους, αλλά και το γεγονός ότι η δικογραφία περιλαμβάνει εκατοντάδες διαδικτυακές συνομιλίες με αγνώστους, χιλιάδες μηνύματα διαστροφής που στάλθηκαν από χρήστες για να επικοινωνήσουν με την ανήλικη, δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο.

Το κρίσιμο δεδομένο είναι ότι τον προσεχή Απρίλιο εκπνέει το 18μηνο του Ηλία Μίχου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που είχε κριθεί προφυλακιστέος τον Οκτώβριο του 2022. Τα ενδεχόμενα στην περίπτωση κατά την οποία το δικαστήριο δεν έχει εκδώσει μέχρι τότε ετυμηγορία είναι περισσότερα του ενός, η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της τη λύση.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -