fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Τα πάντα για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, έγκριτοι νομικοί ανέλυσαν -μέσα από case studies- πρακτικές εφαρμογές, αλλά και προκλήσεις που απορρέουν από τον Ν 4990/2022.

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Whistleblowing 360ᵒ. Ή -αν θέλετε- τα πάντα για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Σε μια κομβική χρονική στιγμή, και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μεριμνά ώστε να ενισχυθεί η προστασία των whistleblowers (που είναι ανομοιογενής κατακερματισμένη, μόλις δέκα χώρες της ΕΕ διαθέτουν ολοκληρωμένη σχετική νομοθεσία), η Νομική Βιβλιοθήκη ανατέμνει το φαινόμενο, αναδεικνύοντας τις κρίσιμες συνιστώσες που το απαρτίζουν.  

Οι εισηγητές Χαρά Δαούτη (Α), Αγγελική Τσάτση (2η Α), Παναγιώτης Κουρελέας (2ος Δ) και Δήμητρα Δαή (Δ), συμμετέχουν στο πάνελ των ομιλητών, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου “Whistleblowing 360o” στο κτίριο της Νομικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024. Φωτ. Γιάννης Κολεσίδης

«Ζητήματα Εργατικού Δικαίου, Προσωπικών Δεδομένων και Ποινικού Δικαίου» επιγραφόταν το καινοτόμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που έλαβε χώρα την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, με εισηγητές – έγκριτους νομικούς οι οποίοι ανέλαβαν να αναλύσουν σύνθετα νομικά ζητήματα μέσα από την παρουσίαση case studies: η Αγγελική Τσάτση, η Χαρά Δαούτη, ο Παναγιώτης Κουρελέας, η Δήμητρα Δαή.

Η εισηγήτρια δικηγόρος Αγγελική Τσάτση (Δ) μιλάει δίπλα στην εισηγήτρια δικηγόρο Χαρά Δαούτη (Α) κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου “Whistleblowing 360o” στο κτίριο της Νομικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024.

Η χώρα μας, ενσωματώνοντας τον Ν 4990/2022 για τους whistleblowers, έκανε ένα ισχυρό βήμα για την ενίσχυση των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της νομιμότητας στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Η χθεσινή ατζέντα ήταν εξ αυτού ευρύτατη:

Πώς θα επιτύχουν οι επιχειρήσεις αποτελεσματικά την κανονιστική τους συμμόρφωση;

Πώς αντιμετωπίζεται η διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης των αναφορών;

Τι είδους μέτρα έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της αποτελεσματικής προστασίας των whistleblowers και την απάλειψη των αποτρεπτικών τους ανησυχιών υπό το φόβο αντιποίνων;

Ποια είναι η σχέση του Ν 4990/2022 με τον GDPR;

Ο εισηγητής νομικός Παναγιώτης Κουρελέας (Κ) μιλάει δίπλα στις εισηγήτριες δικηγόρους Αγγελική Τσάτση (Α) και Δήμητρα Δαή (Δ) κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου “Whistleblowing 360o” στο κτίριο της Νομικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024. Φωτ. Γιάννης Κολεσίδης

Το «παρών» έδωσαν δικηγόροι, νομικοί σύμβουλοι εταιρειών. Όσοι ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν γνώση των κανόνων του συστήματος προστασίας των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου. Όσοι πρόκειται να αναλάβουν καθήκοντα Υπεύθυνου Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (Υ.Π.Π.Α.). Σύμβουλοι Ακεραιότητας. Στελέχη φορέων Δημοσίου, Κανονιστικής Συμμόρφωσης και διοικητικά στελέχη.

Η εισηγήτρια δικηγόρος Χαρά Δαούτη (Α) μιλάει δίπλα στην εισηγήτρια δικηγόρο Αγγελική Τσάτση (2η Α) κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου “Whistleblowing 360o” στο κτίριο της Νομικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024. Φωτ. Γιάννης Κολεσίδης

Τα οικεία ζητήματα καταλαμβάνουν εξάλλου μεγάλο εύρος κλάδων δικαίου, όπως είναι το αστικό, το εμπορικό, το εργατικό δίκαιο, τα προσωπικά δεδομένα, καθώς και το ποινικό δίκαιο. Η καταγγελία των εκάστοτε παραβάσεων ενεργοποιεί και διαφορετικούς κάθε φορά δικαϊκούς μηχανισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες διεξήχθη το δεύτερο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος – το πρώτο είχε λάβει χώρα στις 22 Ιανουαρίου, με εισηγητές τους Ηλία Τσαούση, Κωνσταντίνο Παπαδιαμάντη και Αθηνά Ξυνοπούλου. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα παρακολούθησης δια ζώσης ή μέσω live streaming.

Η εισηγήτρια δικηγόρος Δήμητρα Δαή συμμετέχει στο πάνελ των ομιλητών, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου “Whistleblowing 360o” στο κτίριο της Νομικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024. Φωτ. Γιάννης Κολεσίδης

Εισηγητές

* Ο κ. Ηλίας Τσαούσης είναι δικηγόρος και εταίρος στη Δικηγορική Εταιρία «PPT Legal».

* O κ. Κωνσταντίνος Παπαδιαμάντης είναι δικηγόρος Αθηνών και Παρισίων, Διδάκτωρ Νομικής, εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας «ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ ΒΕΚΡΗΣ».

* Η κ. Αθηνά Ξυνοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Δικηγόρος-ΔΝ, και Senior Associate στη Δικηγορική Εταιρία «ΚΟΥΤΑΛΙΔΗΣ».

* Η κ. Αγγελική Τσάτση είναι εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Εργατικού Δικαίου της δικηγορικής εταιρείας «Karatzas and Partners Law Firm».

* Ο κ. Παναγιώτης Κουρελέας είναι Deputy Managing Partner στη «GIANNIDISKOURELEAS Law Firm».

* H κ. Xαρά Δαούτη είναι δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης, Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας «ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΣ».

* Η κ. Δήμητρα Δαή είναι Senior Associate στη δικηγορική εταιρεία «GIANNIDISKOURELEAS».


Λόγω υψηλής ζήτησης το 1ο τμήμα είναι sold out και το πρόγραμμα θα επαναληφθεί 12 & 14 Φεβρουαρίου (Δευτέρα & Τετάρτη 17.00 – 21.00)

Δείτε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -