fbpx
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Όταν δικαστές και δικηγόροι σπάνε ταμεία…

Οι δικαστικές-αστυνομικές σειρές συναρπάζουν τον τηλεθεατή εδώ και δεκαετίες. Δράση, συνεχείς ανατροπές και αποκαλύψεις είναι μερικά μόνο από τα συστατικά της επιτυχίας για τις δημοφιλείς σειρές με πολλούς από τους φανατικούς που τις παρακολουθούν να αισθάνονται πλέον δικηγόροι ή δικαστές.

Χρόνος ανάγνωσης 12 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 12 λεπτά

Δείτε επίσης

Μεσάνυχτα. Την ησυχία της νύχτας διαταράσσει η έκρηξη από τη διπλανή μονοκατοικία. Ανάστατοι οι γείτονες βγαίνουν στο δρόμο. Η αστυνομία αποκλείει την περιοχή. Ενας άτυχος άνδρας χάνει τη ζωή του. Ποιος ήταν και τι προκάλεσε την έκρηξη; Μάχιμοι αστυνομικοί «χτενίζουν» την περιοχή για στοιχεία. Αδέκαστοι, αλλά πάνω απ’ όλα γοητευτικοί, εισαγγελείς φτάνουν στο σημείο και επιβλέπουν τις έρευνες. Η υπόθεση φτάνει στις δικαστικές αίθουσες, όπου η υπόθεση λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ολοι, λίγο ή πολύ, εμπλέκονται σε αυτή την περίεργη υπόθεση, που αποτελεί την αφορμή για να ξεσκεπάσουν οι αρχές το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα.

Όνειρο θερινής νυκτός; Πάντως, δεν απέχουν πολύ από σενάρια αρκετών δημοφιλών ξένων σειρών που παρακολουθούμε στις streaming πλατφόρμες. Οι δικαστικές-αστυνομικές σειρές (ο ένας δεν μπορεί χωρίς τον άλλον) συναρπάζουν τον τηλεθεατή εδώ και δεκαετίες. Δράση, συνεχείς ανατροπές και αποκαλύψεις είναι μερικά μόνο από τα συστατικά της επιτυχίας για τις δημοφιλείς σειρές με πολλούς από τους φανατικούς που τις παρακολουθούν να αισθάνονται πλέον δικηγόροι ή δικαστές.

Ορισμένες από αυτές έχουν ξοδέψει αρκετό καιρό ώστε να ερευνήσουν και να συνεργαστούν με πραγματικούς δικηγόρους υπεράσπισης, προκειμένου να μην ξεφεύγουν πολύ από την πραγματικότητα, ενώ άλλες στέκονται περισσότερο στις διαπροσωπικές σχέσεις των προσώπων και λιγότερο στη νομική διάσταση της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μυθοπλασία και αυτό δεν σημαίνει πως ότι βλέπουμε ισχύει, ενώ τα λάθη θα λέγαμε ότι κατά κάποιον τρόπο επιτρέπονται, ειδικά αν ευνοούν στην εξέλιξη της πλοκής.

Στα καθ’ ημάς, τα ενδιαφέροντα είναι δυο : αφενός η απόσταση που χωρίζει την οθόνη από τις εγχώριες δικαστικές αίθουσες και τη ραφιναρισμένη πραγματικότητα από τη σκληρή καθημερινότητα των συλλειτουργών της ελληνικής Δικαιοσύνης. Αφετέρου, το γεγονός ότι τα ξένα στερεότυπα καλά κρατούν. Ουδόλως μας ενοχλεί η μυθοπλασία, αντιθέτως μας παρασύρει, ως εκ τούτου παρακολουθούμε τις σειρές φανατικά…

The Practice

13+1 σειρές : από το «Matlock» στο «How to get away with murder»

Οι δικαστικές σειρές δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών. Το 1957, Perry Mason έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση σε έναν ρόλο που ο Raymond Burr παρέτεινε για μια δεκαετία. Ακολούθησε ο Matlock σε έναν ρόλο που κράτησε πολύ τη δεκαετία του 1980. Στην πορεία οι σειρές απέκτησαν περισσότερους ήρωες πρωταγωνιστές, καθώς τις υποθέσεις αναλαμβάνουν ομάδες δικηγόρων. Τα τελευταία χρόνια, κάθε δίκτυο και streaming πλατφόρμα έχει στην βιβλιοθήκη του πλειάδα από δικαστικές-αστυνομικές σειρές. Το NB daily κάνει μια ανασκόπηση σε 13+1 δικαστικές σειρές που κάνουν θραύση στις streaming πλατφόρμες και που αν δεν τις έχετε δείτε, πρέπει να τις δείτε.

Perry Mason – Paramount+ & HBO (1957 – 1966 & 2020-2023)

Το «Perry Mason» ήταν η πρώτη δικηγορική σειρά που έθεσε τα θεμέλια για αρκετές σειρές με παρόμοια θεματολογία. Κάνοντας το ντεμπούτο του το 1957, ο Raymond Burr πρωταγωνίστησε ως συνήγορος υπεράσπισης Perry Mason, βασισμένος στον ομώνυμο χαρακτήρα του συγγραφέα Erle Stanley. Κάθε επεισόδιο έδειχνε τον ομώνυμο δικηγόρο να αναλαμβάνει μια νέα υπόθεση και να την λύνει μέχρι το τέλος. Η σειρά διήρκησε εννέα σεζόν και προβλήθηκαν 271 επεισόδια. Υπήρξε επίσης μια αναβίωση στη δεκαετία του 1970 και κάποιες ταινίες που γυρίστηκαν για την τηλεόραση, αποδεικνύοντας ότι η δημοτικότητα αυτής της σειράς εκτεινόταν σε τέσσερις δεκαετίες. Η σειρά επανήλθε στις πλατφόρμες μας το 2020 μέσα από το HBO αλλά δεν είχε την ίδια επιτυχία με το πρωτότυπο.

Matlock – Prime video (1986 – 1995)

Το 1986 ο Andy Griffith γίνεται ο δικηγόρος ποινικής υπεράσπισης Ben Matlock, στην ομώνυμη σειρά του NBC, αρχικά, «Matlock». Ο δικηγόρος δούλευε και ως ντετέκτιβ στις δικές του υποθέσεις, αν και είχε και κάποια βοήθεια. Ηταν ακριβοπληρωμένος αλλά οι πελάτες τον επέλεγαν γιατί ήξεραν ότι αξίζει κάθε δεκάρα, καθώς εξασφάλιζε την αθώωση τους μέσω των ενόρκων σε κάθε δίκη. Ηταν επίσης γνωστός διότι αποκάλυπτε τους πραγματικούς δράστες κατά τη διάρκεια της ανάκρισης στο εδώλιο, αποδεικνύοντας έτσι την αθωότητα των πελατών του. Η σειρά κράτησε επίσης εννέα σεζόν και ολοκληρώθηκε στα 193 επεισόδια.

How to get away with murder

How to get away with murder – Netflix (2014 – 2020)

H Viola Davis δεν χρειάζεται συστάσεις. Κάθε ρόλο που αναλαμβάνει τον φέρει εις πέρας μοναδικά. Το ίδιο έκανε και στις έξι σεζόν της σειράς του Netflix «How to get away with murder». Στη συγκεκριμένη επιτυχία της streaming πλατφόρμας υποδύεται την Annalise Keating, μια διακεκριμένη δικηγόρο ποινικής υπεράσπισης και συνάμα καθηγήτριας νομικής. Στην αρχή της φοιτητικής χρονιάς η Keating επιλέγει πέντε από τους φοιτητές της ώστε να μαθητεύσουν δίπλα της και να τους μάθει τα μυστικά του επαγγέλματος. Στην πορεία όμως η δολοφονία του άντρα της Keating μέσα στο ίδιο τους το σπίτι τους εμπλέκει όλους σε μια πλεκτάνη δολοφονίας. Η επιτυχία της σειράς έγκειται κυρίως λόγω της απίστευτης ερμηνείας της Davis ως Keating, όπου ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Emmy για την εξαιρετική ερμηνεία της, αλλά και λόγω των συνεχών ανατροπών στην εξέλιξη της υπόθεσης. Τα πολλά flashback μπορεί στην αρχή να κουράζουν, όμως έχουν και αυτά το λόγω ύπαρξής τους.

L.A. Law – Prime video (1986 – 1994)

Πριν από το «Law & Order», το οποίο θα δούμε στην πορεία, υπήρχε το «L.A. Law». Η σειρά που ρίχνει φως στο εσωτερικό μιας διακεκριμένης δικηγορικής εταιρείας του Λος Άντζελες. Δημιουργήθηκε από τον Steven Bochco (NYPD Blue) και πρωταγωνιστεί ένα μεγάλο καστ ηθοποιών, καθώς παράλληλα με την κεντρική υπόθεση τρέχουν και παράλληλες ιστορίες με έντονο μείγμα κοινωνικού δράματος. Όπως και το «Law & Order», ρίχνει μια ματιά στις υποθέσεις που ερευνώνται, πολλές από τις οποίες βγαίνουν κατευθείαν από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ωστόσο, αυτό είχε ελάχιστη σχέση με την αστυνομία και αφορούσε αποκλειστικά τους δικηγόρους που ασχολούνται με τις υποθέσεις και θα λέγαμε ότι «ρομαντικοποιούσε» το αμερικανικό νομικό σύστημα και τις διαδικασίες του. Στο καστ συμμετείχαν οι Harry Hamlin, Corbin Bernsen, Jimmy Smits, Blair Underwood και άλλοι. Υπήρχε επίσης ένα τεράστιο καστ guest star που εμφανίζονταν κάθε εβδομάδα.

Law & Order – Peacock Premium (1990 – 2022)

Το «Law & order» είναι η πιο διάσημη και από τις καλύτερες δικηγορικές σειρές στην τηλεόραση για πολλά χρόνια. Κατάφερε να «νικηθεί» από το ίδιο του το spin-off, το «Law & order: special victims unit», το οποίο τελικά όχι μόνο το ξεπέρασε αλλά είναι και το πιο αγαπητό από τους φανατικούς. Ούτε αυτό τελείωσε, καθώς η σειρά συνεχίστηκε για 21η σεζόν, 11 χρόνια μετά τη διακοπή της. Η ακμή του «Law & order» γνώρισε μερικούς αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, από τον Mike Logan (Chris Noth) και τον Lennie Briscoe (Jerry Orbach) μέχρι τον εμβληματικό εισαγγελέα Jack McCoy (Sam Waterston.) Όσον αφορά τα σεναριακά δράματα, μόνο το SVU έχει περισσότερες σεζόν από τις 22 της αρχικής σειράς CSI.

Law and Order

Boston Legal – Hulu & Prime Video (2004 – 2008)

Το «Boston legal» είναι spin-off του «The practice». Η σειρά είναι μία από τις σπάνιες φορές κατά τις οποίες ένα spin-off είναι καλύτερο από το αρχικό. Αφού ο χαρακτήρας του Alan Shore εγκαταλείψει το «The practice», μετακομίζει στην (φανταστική) δικηγορική εταιρεία Crane, Poole, & Schmidt της Βοστώνης. Μια ακριβοπληρωμένη εταιρεία δικαστικών υποθέσεων που ασχολείται με το αστικό και το ποινικό δίκαιο και ο Shore αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Γνωρίζει τον Denny Crane και παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές τους διαφορές, καθώς και τις εντελώς διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης των υποθέσεών τους, γίνονται οι καλύτεροι φίλοι.

The Good Wife – Paramount+ (2009 – 2016)

Το «The good wife» είναι ίσως η μόνη σειρά του είδους των δικαστικών δραμάτων που έχει περισσότερη επαφή με την πραγματικότητα. Καθώς η σειρά αφορά τη σύζυγο ενός εισαγγελέα που επιστρέφει στη δικηγορία όταν ο σύζυγός της βρίσκεται στη μέση ενός σεξουαλικού σκανδάλου, το «The good wife» επηρεάζεται μαζικά από γεγονότα της πραγματικής ζωής, όπως το σκάνδαλο με τον Μπιλ Κλίντον. Η σειρά διερευνά με ενδιαφέρον τη δυναμική μεταξύ αυτών των γυναικών που αφήνουν την καριέρα τους να περάσει σε δεύτερη μοίρα για να ωφελήσουν περισσότερο τις φιλοδοξίες των συζύγων τους, ακόμη και όταν συλλαμβάνονται με το παντελόνι στον αστράγαλο.

The Practice – Hulu & Prime Video (1997 – 2004)

Το «The practice» είναι ακόμα μια σειρά του David E. Kelley, ένα από τα πολλά νομικά δράματα του τηλεοπτικού συγγραφέα και παραγωγού. Το «The practice» δημιουργήθηκε ως απάντηση στο «L.A. Law», το οποίο «ρομαντικοποιούσε» το αμερικανικό νομικό σύστημα και τις διαδικασίες του. Το «The practice» ήταν πολύ πιο ρεαλιστικό και οι θεατές παρακολουθούσαν από κοντά τη λεπτή γραμμή που βρίσκεται ανάμεσα στην προσωπική ηθική και τη νομική δεοντολογία και τι συμβαίνει όταν αυτές οι γραμμές αρχίζουν να θολώνουν. Η σειρά παρακολουθεί κυρίως τον Bobby Donnell, έναν δικηγόρο και τον μοναδικό ανώτερο εταίρο σε ένα διάσημο δικηγορικό γραφείο της Βοστώνης, του οποίου η πεποίθησή είναι ότι κάθε υπόθεση δεν έχει να κάνει με το πόσα χρήματα μπορούν να βγάλουν από αυτήν για να είναι η εταιρεία και οι συνεργάτες υπό έλεγχο.

The Lincoln lawyer

Suits – Netflix+Peacock (2011-2019)

Δεν ξέρω αν μάθαμε την Μέγκαν Μαρκλ από το «Suits» ή το «Suits» από την βασιλική σταρ. Όπως και να ‘χει το «Suits» είναι μια ενδιαφέρουσα σειρά με πρωταγωνιστές νομικούς κυρίως γιατί εξετάζει περισσότερο τις εσωτερικές λειτουργίες της δικηγορικής εταιρείας παρά τις πραγματικές υποθέσεις που αναλαμβάνει η εταιρεία. Καθώς η σειρά ακολουθεί τον Mike Ross (Patrick J. Adams), έναν δικηγόρο που στην πραγματικότητα δεν πήγε ποτέ στη νομική σχολή, το «Suits» βλέπει έξυπνα τον χαρακτήρα να κλείνει το βιβλίο με τις υποθέσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα το μυστικό του. Ως επί το πλείστον, η σειρά είναι γεμάτη από προβλέψιμα θυμωμένους, δυνατούς και αντιπαθητικούς δικηγόρους που φωνάζουν ο ένας πάνω στον άλλον με την πιο πυκνή νομική ορολογία. Τον τελευταίο καιρό, το Suits σπάει τα ρεκόρ τηλεθέασης του Netflix αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ακόμα κόσμος που ανακαλύπτει τη σειρά.

Marvel’s Daredevil – Disney+ (2015 – 2018)

Αν και το Daredevil της Marvel, μια από τις πρώτες επιτυχίες του Netflix, είναι μια σειρά υπερηρώων, είναι εξίσου ένα διαδικαστικό δράμα, καθώς ο Matt Murdock (Cox) λύνει υποθέσεις ως ο καλύτερος δικηγόρος στο Hell’s Kitchen. Ο Murdock είναι δικηγόρος τη μέρα και μασκοφόρος και πολύ βίαιος εκδικητής τη νύχτα, και οι δύο πλευρές του χαρακτήρα του είναι εξίσου διασκεδαστικές. Αν και το Daredevil είναι γεμάτο από εκπληκτικές μεμονωμένες σκηνές δράσης, οι σκηνές της δικαστικής αίθουσας είναι εξίσου συναρπαστικές.

Goliath – Prime Video (2016 – 2021)

Το «Goliath» είναι πρωτότυπη σειρά του Prime Video με πρωταγωνιστή τον Billy Bob Thornton. Η σειρά διήρκεσε τέσσερις σεζόν πριν ακυρωθεί το 2021 και αφηγούνταν την ιστορία ενός αποτυχημένου δικηγόρου που αναζητούσε τη λύτρωση. Η σειρά παρουσίασε πώς η διαφθορά οργίαζε στο νομικό σύστημα, το οποίο ευνοούσε τους πλούσιους και θεωρείται ένα από τα πλεονεκτήματά της. Ο ίδιος ο Thornton ήταν υπεύθυνος για μεγάλο μέρος της επιτυχίας του «Goliath» ενσαρκώνοντας τον Billy McBride, έναν πρώην ισχυρό δικηγόρο που πλέον περνά περισσότερο χρόνο στα μπαρ παρά στις δικαστικές αίθουσες. Όταν δέχεται απρόθυμα να διεκδικήσει μια αγωγή για άδικο θάνατο εναντίον του μεγαλύτερου πελάτη της τεράστιας δικηγορικής εταιρείας που βοήθησε να δημιουργήσει, ο Μπίλι και η ομάδα του αποκαλύπτουν μια τεράστια και θανατηφόρα συνωμοσία, βάζοντάς τους όλους σε μια δίκη ζωής ή θανάτου ενάντια στον απόλυτο Γολιάθ. Ο Thornton κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την πρώτη σεζόν της σειράς.

The Suits

The Good Fight – Paramount+ (2017 – 2022)

Όσο δημοφιλές και αν ήταν το «The good wife», υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται πως η σειρά που ακολούθησε ήταν ακόμα καλύτερη. Στο «The good fight» η Christine Baranski επιστρέφει ως Diane Lockhart, η οποία αναγκάζεται να ξεκινήσει από το μηδέν όταν οι οικονομίες της εξανεμίζονται εντελώς και χάνει τη δουλειά της. Ξεκινώντας μια νέα εταιρεία, φτιάχνει μια ομάδα και αρχίζει να αναλαμβάνει τις μεγάλες υποθέσεις της εποχής. Η σειρά είναι αρκετά προσιτή για τους νέους θεατές, με πιο ενδιαφέρουσες και τολμηρές αφηγηματικές ευκαιρίες που την κάνουν πραγματικά μια συναρπαστική σειρά από μόνη της.

Your honor – Showtime (2020-2022)

Ο Bryan Cranston επέστρεψε στην τηλεόραση ενσαρκώνοντας έναν δικαστή του οποίου ο γιος σκοτώνει έναν έφηβο σε τροχαίο με εγκατάλειψη στο «Your honor». Η σειρά είναι ξεχωριστή επειδή είναι ένα από τα λίγα νομικά δράματα που ερευνά την ίδια υπόθεση, ενώ συνήθως οι υπόλοιπες νομικές σειρές τείνουν να είναι διαδικαστικού τύπου σειρές τύπου «υπόθεση της εβδομάδας». Αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως μίνι σειρά, επανήλθε όμως για μια δεύτερη σεζόν που επίσης επαινέθηκε ιδιαίτερα από κοινό και κριτικούς.

The Lincon lawyer – Netflix (2022-)

Από τις πιο πρόσφατες και πιο «καυτές» νομικές σειρές είναι το «The Lincoln lawyer». Είναι βασισμένη στα best seller του Michael Connelly, ο Manuel Garcia-Rulfo είναι ο Mickey Haller, ο ριζοσπαστικός ιδεαλιστής δικηγόρος που έχει για γραφείο το πίσω κάθισμα της Lincoln του. Αναλαμβάνει μεγάλες και μικρές υποθέσεις σε όλο το Λος Άντζελες. Αν η υπόθεση ακούγεται οικεία, είναι επειδή ο Matthew McConaughey έπαιξε τον Haller σε μια κομψή κινηματογραφική μεταφορά. Ο Garcia-Rulfo κάνει τον ρόλο δικό του και ηγείται των διασκεδαστικών υποθέσεων και της γεμάτης δράση ίντριγκας του κόσμου του Mickey, όπου μπορεί μερικές φορές να λειτουργεί με αμφισβητήσιμη ηθική. Με τη ραγδαία δημοτικότητα της σειράς, δεν είναι περίεργο που οι θαυμαστές περιμένουν ήδη με ανυπομονησία την 3η σεζόν της σειράς.

The Good Wife
- Διαφήμιση -spot_imgspot_img

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Θέση για διαφήμιση -spot_img