fbpx
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Σύντομα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Για το γάμο των ομόφυλων, χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε - δεύτερη φορά - πρόταση νόμου, με πλήρες δικαίωμα στην τεκνοθεσία, και με τις υπογραφές όλων των βουλευτών του κόμματος, υπό τον Σωκράτη Φάμελλο.

Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Δείτε επίσης

Ειλημμένη θεωρείται πλέον η απόφαση του Πρωθυπουργού να προωθήσει το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών, με νομοσχέδιο σύντομα στη Βουλή. «Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιαγράμματα», είχε πει χαρακτηριστικά προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης. Η εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς για το πολυσυζητημένο θέμα αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ της Τετάρτης, καθώς ο Πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφείς τις θέσεις του στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά στην ΕΡΤ, διευκρινίζοντας και τα όποια σημεία προκαλούν σύγχυση, και ως προς την ουσία του νομοσχεδίου (όπως τεκνοθεσία, παρένθετη μητέρα), και ως προς τη στάση του ιδίου απέναντι στους βουλευτές του – αν δηλαδή θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ενώ άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα υλοποιήσουν τη στρατηγική επικοινωνίας του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, στο πρόσωπο του οποίου συμπυκνώνονται οι εσωκομματικές αντιδράσεις, επιμένει στις πάγιες θέσεις του. Σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, τόνισε και πάλι ότι είναι κατά του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.

«Για να μην το κουράζουμε γιατί το λέμε και το ξαναλέμε… Ήμουν πολύ ξεκάθαρος στις θέσεις μου, ανέφερε ο κ. Βορίδης. «Σε μια κυβέρνηση η οποία είναι απολύτως συμπαγής, η οποία φέρνει αποτελέσματα στην οικονομία, στη μεταρρύθμιση του κράτους, στα εισοδήματα των πολιτών, στην άμυνα, στο μεταναστευτικό, καταλαβαίνω ότι η έλλειψη κακών ειδήσεων δημιουργεί ανάγκη διαιρέσεων. (…) Αυτό είναι ένα ζήτημα που το χειρίζεται ο πρωθυπουργός, αυτός θα προσδιορίσει το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, τον χρόνο της νομοθετικής πρωτοβουλίας και όλα τα διαδικαστικά που συνδέονται με το θέμα αυτό. Δεν είναι σωστό να τον προκαταλαμβάνουμε».

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Για το γάμο των ομόφυλων, χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε – δεύτερη φορά – πρόταση νόμου, με πλήρες δικαίωμα στην τεκνοθεσία, και με τις υπογραφές όλων των βουλευτών του κόμματος, υπό τον Σωκράτη Φάμελλο.

Η βασική φιλοσοφία βρίσκεται στα τρία πρώτα άρθρα:

1. Οι έμφυλες διατυπώσεις στη νομοθεσία δεν μπορούν να ερμηνευτούν περιοριστικά ως προς την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται σε κάθε πρόσωπο.

2. Δεν επιτρέπεται η ερμηνευτική συναγωγή και η εφαρμογή προϋποθέσεων σχετικών με το φύλο ή τα χαρακτηριστικά φύλου στις διατάξεις που αφορούν το γάμο, τις προσωπικές και περιουσιακές σχέσεις των συζύγων και τη δημιουργία σχέσεων οικογενειακού δικαίου.

3. Όπου στην κείμενη νομοθεσία χρησιμοποιούνται α) οι όροι «υιοθεσία» και «υιοθετούμενος» αντικαθίστανται από τους όρους «τεκνοθεσία» και «τεκνοθετούμενος» και β) ο όρος «μελλόνυμφοι» αντικαθίσταται από τον όρο «μελλοντικοί σύζυγοι».

Τη δική της νομοθετική πρόταση, τη νομική κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα, έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει και η Νέα Αριστερά, καλώντας τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να τη στηρίξουν. «Καλώ τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να πάρουν θέση και να υποστηρίξουν αυτή την πρόταση ώστε να γίνει κτήμα της ελληνικής κοινωνίας και νόμος του ελληνικού κράτους», έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι η κοινωνία θα προχωρήσει.

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, επανέλαβε τη διαφωνία της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι ο γάμος «είναι σχέση ανδρός και γυναικός».

Η στάση της Εκκλησίας

Για το θέμα ρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, το πρωί της Τρίτης 9 Ιανουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

«Ακούμε τόσα πολλά που είμαστε όλοι μπερδεμένοι. Κάποιος θα μιλήσει από την Πολιτεία, περιμένουμε να ακούσουμε ποια είναι η γραμμή που θα ακολουθηθεί και θα πάρουμε μετά θέση», είπε χαρακτηριστικά.  

Ο χορός των αντιδράσεων από το χώρο της Εκκλησίας έχει πάντως αρχίσει. Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη στο TV100, ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, επανέλαβε τη διαφωνία της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι ο γάμος «είναι σχέση ανδρός και γυναικός». «Τα προβλήματα που αφορούν στη σχέση ομόφυλων ζευγαριών έχουν λυθεί με το σύμφωνο συμβίωσης», εκτίμησε ο ίδιος.

Και πρόσθεσε: «Η προσωπική μου θέση σχετικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορεί να διαφέρει από την θέση της αγιοτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, έτσι όπως διατυπώθηκε και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, χωρίς αυτό να έχει μια μορφή απαξίωσης προς τα πρόσωπα εκείνα που έχουν ένα συγκριμένο τρόπο ζωής ή κάποιες επιλογές αλλά έχει να κάνει με αυτό που Εκκλησία πάντοτε πίστευε, πιστεύει και θα διακηρύσσει. Ότι ο γάμος είναι σχέση ανδρός και γυναικός. Ασφαλώς η πολιτεία οφείλει να επιλύσει κάποια νομικά ζητήματα, που κατά καιρούς ανακύπτουν. Νομίζω ότι τα ζητήματα που αφορούν στη σχέση των δύο ανθρώπων έχουν λυθεί με το σύμφωνο συμβίωσης. Ο λόγος για τον οποίο προχωρεί η νομοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομοφύλων ζευγαριών είναι για να δοθεί η δυνατότητα τεκνοθεσίας σε κάποια από αυτά τα ζευγάρια».

Την αντίθεσή της στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία έχει εκφράσει σε ανακοίνωσή της και η κοινότητα του Αγίου Όρους. Η κοινότητα επισημαίνει ότι «(ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών) αντίκειται στην ευαγγελικήν διδασκαλίαν, αλλά και εις την μακραίωνην παράδοσιν του ευσεβούς έθνους και γένους ημών».

Η κοινότητα του Αγίου Όρους έχει εκφράσει την αντίθεσή της στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

«Ἐξ ἀφορμῆς προσφάτων δηλώσεων περὶ τῆς προθέσεως τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως διὰ τὴν νομοθέτησιν τοῦ γάμου τῶν «ὁμοφύλων ζευγῶν», ὡς ἐπίσης καὶ τῆς υἱοθεσίας τέκνων ὑπ’ αὐτῶν, ἡ καθ’ ἡμᾶς Ἱερὰ Κοινότης ἐκφράζει τὸν ἔντονον προβληματισμὸν καὶ ἀνησυχίαν πάντων τῶν Ἁγιορειτῶν Πατέρων. Τὸ Ἅγιον Ὄρος, ὡς χῶρος προσευχῆς καὶ ἀσκήσεως εὔχεται ταπεινῶς γιὰ ὅλους τοὺς ἀνθρώπους, ὡς εἰκόνας τοῦ Θεοῦ. Παρὰ ταῦτα ἐκφράζομεν τὸν προβληματισμὸν καὶ τὴν βαθεῖαν λύπην μας γιὰ τὰ σχεδιαζόμενα νομοθετήματα» αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση.

«Ὀφείλομεν, διὰ τῆς παρούσης ἀνακοινώσεως, νὰ δηλώσωμεν σαφῶς ὅτι κάθε μορφὴ γάμου ἢ τεκνοθεσίας, ἡ ὁποία ἀντίκειται εἰς τὴν εὐαγγελικὴν διδασκαλίαν, ἀλλὰ καὶ εἰς τὴν μακραίωνην παράδοσιν τοῦ εὐσεβοῦς ἔθνους καὶ γένους ἡμῶν, ὅσον ἀφορᾶ εἰς τὸν ἱερὸν θεσμὸν τῆς οἰκογενείας, εὑρίσκει ἡμᾶς ἀπολύτως ἀντιθέτους.

»Ἀπευθύνομεν θερμὴν ἔκκλησιν ὅπως ἡ Ἑλληνικὴ Κυβέρνησις μὴ προχωρήση εἰς τὴν ἀναγγελθεῖσαν ἀντιευαγγελικὴν νομοθεσίαν, εὐχόμενοι ἡ Προστάτις τῆς πατρίδος μας καὶ Ἔφορος τοῦ Ἁγίου Ὄρους Ὑπεραγία Θεοτόκος νὰ μεσιτεύη πρὸς τὸν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστὸν γιὰ νὰ ὁδηγήση ὅλους σὲ μετάνοια καὶ ζωὴ συμφώνως πρὸς τὸ φῶς τοῦ Εὐαγγελίου καὶ τὴν διδασκαλία Του».  

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -