fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Δικαιοσύνη και «Ασυμμετρίες»

Τι είπαν Σαρμάς, Φλωρίδης, Στενιώτη, Βερβεσός στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Καινοτομίες, βήματα προόδου αλλά και αβελτηρίες και διαχρονικά προβλήματα αποτυπώθηκαν στη δημόσια συζήτηση για τη Δικαιοσύνη, που διεξήχθη χθες στους κόλπους του Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών υπό τον τίτλο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα», στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Στις αλλαγές που επήλθαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, Ανώτατο Δικαστήριο που το βάρυναν 120.000 εκκρεμείς αγωγές με 600.000 συναφή αιτήματα, αναφέρθηκε εκτενώς ο τέως Πρόεδρος του, και τέως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς – η θητεία του οποίου εξέπνευσε μόλις την Παρασκευή, καθώς συμπληρώθηκε η προβλεπόμενη τετραετία, όχι το όριο ηλικίας. Ο κ. Σαρμάς στάθηκε ιδιαίτερα στη λύση που προσφέρει η παρεδρική διαδικασία, βάσει της οποίας προβλέπεται απόφαση σε διάστημα 2-8 μηνών, καθώς και στην κατάθεση εντός διμήνου – με αφετηρία την αγωγή – όλων των απαραίτητων στοιχείων από τους διαδίκους. Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ως κομβική την προαγωγή μικρού αριθμού δικαστών στον επόμενο βαθμό.

Φλωρίδης: προαγωγή 900 ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες

Στον νέο Δικαστικό Χάρτη και την επακόλουθη προαγωγή 900 ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Εστιάζοντας στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων, ο υπουργός τόνισε ότι θα εκσυγχρονιστεί, έχοντας την «ευθύνη» μεταξύ άλλων για τη λειτουργία και τη συντήρηση των δικαστικών μεγάρων – αρμοδιότητα που ανήκει σήμερα στους προϊσταμένους των δικαστηρίων. Ο ίδιος απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν μάνατζερ στα δικαστήρια.

Ο κ. Φλωρίδης μίλησε για τις ευρείες αλλαγές που θα επέλθουν στον τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Ποινικό Κώδικα), κάνοντας λόγο για αίσθηση ανομίας στον πολίτη, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μικρομεσαία εγκληματικότητα. Προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών ενώ υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν και απευθείας παραπομπές σε δίκη, χωρίς τη διαδικασία των βουλευμάτων.

«O εγκλεισμός θα είναι ο κανόνας για τους παρανομούντες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, παραπέμποντας στις ποινές άνω των τριών ετών αλλά και τη μερική έκτιση τους, όταν οι ποινές που επιβάλλονται είναι άνω των δυο ετών.

Στενιώτη: η αποχή των δικηγόρων στις υποθέσεις των εγκληματικών οργανώσεων έχει επιφέρει 500 εκκρεμείς υποθέσεις

Όσοι γνωρίζουν σε βάθος πρόσωπα και πράγματα ανέγνωσαν πάντως μπρα ντε φερ δικαστών και δικηγόρων, ως προς την ευθύνη για την καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης. Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη εκτίμησε ότι μικρή ευθύνη έχουν οι δικαστές ενώ επεσήμανε στον αντίποδα ότι η αποχή των δικηγόρων στις υποθέσεις των εγκληματικών οργανώσεων έχει επιφέρει 500 εκκρεμείς υποθέσεις, με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων.

Η πρόεδρος της ΕΔΕ διαφώνησε πάντως στην αναβάθμιση των Ειρηνοδικών σε Πρωτοδίκες και αντιπρότεινε να μεταφερθεί στα Ειρηνοδικεία ύλη από τα Πρωτοδικεία. Θετική ήταν η στάση της σε ό,τι αφορά τη μεταφορά δικαστικής ύλης από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους (ένορκες βεβαιώσεις, προσημειώσεις, διαταγές πληρωμής), αλλά και στο μείζον ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σε σχέση με την αξιολόγηση των δικαστών, η κυρία Στενιώτη έκρινε ότι η Επιθεώρηση «πνίγει το ελεύθερο φρόνιμα των δικαστών», με αυστηρότατες κρίσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός δεν δίστασε να είναι οξύς στο θέμα των αναβολών στην Ποινική Δικαιοσύνη. «Έδειξε» τους δικαστές, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για λειτουργούς που διακόπτουν για δύο ώρες και κατεβαίνουν από την έδρα υπό τη μορφή διαλείμματος. «Εύκολο είναι να ρίχνονται όλα στους δικηγόρους», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα πινάκια υπερφορτώνονται αν και είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι δεν μπορούν να εκδικαστούν όλες οι υποθέσεις.

Βερβεσός: εύκολο είναι να ρίχνονται όλα στους δικηγόρους

Ο ίδιος σκιαγράφησε την κατάσταση με στοιχεία στατιστικά του υπουργείου Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για Δικαιοσύνη δυο ταχυτήτων: οι πρωτοδίκες (πολιτικών δικαστηρίων) εκδίδουν κατά μέσο όρο 14 αποφάσεις τον μήνα, οι ειρηνοδίκες 13,5 αποφάσεις τον μήνα, οι εφέτες 3,2 αποφάσεις, οι αρεοπαγίτες 2,6 αποφάσεις, οι διοικητικοί πρωτοδίκες 8,6 αποφάσεις, οι διοικητικοί εφέτες 3,75 αποφάσεις, και οι σύμβουλοι Επικρατείας 0,7 αποφάσεις. 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε μάλιστα ειδική αναφορά ο κ. Βερβεσός τονίζοντας ότι η απόδοση των συμβούλων είναι αντιστρόφως ανάλογη των ευνοϊκών νομοθετικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί για το Δικαστήριο. Είναι θέμα νοοτροπίας των δικαστών του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ο μεγάλος αριθμός των οίκοθεν αναβολών και η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων, εκτίμησε.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ επιφυλάχθηκε για το ζήτημα της έκτισης ποινών και τις αναμενόμενες νομοθετικές αλλαγές, σημειώνοντας ότι οι δικηγόροι θα έχουν άποψη όταν γίνει γνωστό το περιεχόμενο του προαναγγελθέντος νομοσχεδίου. Ο ίδιος, δεδομένης της ασφυκτικής συνθήκης που επικρατεί στις φυλακές, έκανε πάντως σαφές ότι «βλέπει» και άλλες μορφές έκτισης ποινών, όπως το βραχιολάκι και η παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Τη συντονιστική μπαγκέτα των εργασιών του πάνελ για τη Δικαιοσύνη κρατούσε η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -