fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Οπαδική Βία: Μέτρα και Οργή – Άδειες κερκίδες ως τις 12 Φεβρουαρίου – Αναβάθμιση της Ποινικής Έρευνας για τυχόν εγκληματική οργάνωση

Επί δυο μήνες, έως τις 12 Φεβρουαρίου όλοι οι αγώνες της Super League 1 θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. H απόφαση αφορά και την Super League 2 για τις ομάδες που προέρχονται από την Super league 1.

Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Δείτε επίσης

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μετά και το νέο αιματηρό περιστατικό στου Ρέντη, με τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Επί δυο μήνες, έως τις 12 Φεβρουαρίου όλοι οι αγώνες της Super League 1 θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. H απόφαση αφορά και την Super League 2 για τις ομάδες που προέρχονται από την Super league 1.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο:

Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό, παρουσία των συναρμόδιων Υπουργών ανακοινώνουμε:

1)Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της Super League 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές.

Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

2) Αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Επιπλέον οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Το οφείλουμε σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας, σε όσους κινδύνευσαν, σε όσους έχασαν περιουσίες και σε αυτούς που στερήθηκαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη.

Αποφάσεις και Δικαιοσύνη

Τα μέτρα αποφασίστηκαν το Σάββατο σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θέλω να εκφράσω την οργή μου για το συμβάν, και να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολη και αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη. Όσο ψηλά και αν βρίσκονται αυτή που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται», είχε γράψει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook.

Τη Δευτέρα το πρωί,μιλώντας στο Open, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ξεκουνηθεί η Δικαιοσύνη και να εφαρμόσει το υφιστάμενο πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις. Εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά αθλητικών παραγόντων να διοχετεύουν το μίσος ή μέσων ενημέρωσης να συντηρούν το μίσος, τότε πρέπει να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος που προβλέπει φυλακή, όχι αναστολές. Ο νόμος λέει ότι αν καταδικαστείς για εμπρηστικές δηλώσεις ή για δηλώσεις μίσους που υποκινούν τη βία, η ποινή που θα σου επιβληθεί δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, ούτε η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Είναι ο ειδικός αθλητικός νόμος του 2022».

Όπως σημείωσε «οι δηλώσεις δημιουργούν το περιβάλλον, στη συνέχεια αρχίζουν κάποιες περίεργες διασυνδέσεις και κάποιοι αναλαμβάνουν να τους οργανώσουν». Μετά τις δύο τελευταίες δολοφονίες οπαδών, του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσούρη, «δόθηκε ένας λόγος τιμής από τους παράγοντες του χώρου ότι θα προσπαθήσουν όλοι ώστε τα φαινόμενα αυτά να εξαλειφθούν και η πολιτεία από την πλευρά της, αλλά δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά». Ο υπουργός επεσήμανε ότι το πρόβλημα στην Αγγλία δεν το έλυσε μόνο η Θάτσερ που έδωσε ένα πλαίσιο συμπεριφοράς των κρατικών δυνάμεων αλλά οι ιδιοκτήτες των ομάδων Στην Αγγλία είδαν ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο δυνατό οικονομικό προϊόν, τόνισε και σημείωσε: «Η πολιτεία οφείλει να εκπληρώσει την αποστολή της που είναι η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων».

»Είναι πάρα πολύ εύκολη η μετακίνηση των ευθυνών στους εκάστοτε κυβερνώντες, στον χώρο αυτό όμως λειτουργούν παράγοντες, ιδιοκτήτες, συμφέροντα τύπος», πρόσθεσε. «Όλοι αυτοί σκέφτηκαν με τα πρωτοσέλιδά τους κάθε μέρα μετά από κάθε αγώνα πόσο τροφοδοτούν το μίσος και τη βία; Όλοι αυτοί για να δράσουν θέλουν ένα περιβάλλον που το δημιουργούν οι εμπρηστικές δηλώσεις μίσους παραγόντων του ποδοσφαίρου».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -