fbpx
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Σε τρεις κινέζους, γενναίους, δικηγόρους το βραβείο του CCBE

Την Παρασκευή, η έναρξη εργασιών της Ολομέλειας του CCBE, στο Ζάππειο. Την ίδια μέρα, το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί ανοικτή εκδήλωση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, με θέμα «Η δικηγορία στην Ευρώπη και την Αμερική: παρόν και μέλλον»

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Σε τρεις κινέζους δικηγόρους θα απονεμηθεί το φετινό βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE): τους Hang Tung Chow, Xu Zhiyong και Ding Jiaxi.

Με τη διάκριση αυτή, διεθνούς βεληνεκούς, οι δικηγόροι τιμώνται για το κουράγιο τους, την αποφασιστικότητα καθώς και την αφοσίωση που επέδειξαν στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση του νόμου στη χώρα τους.

Το βραβείο θα απονείμει την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος, στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης – νυν πρόεδρος, ο δικηγόρος Παναγιώτης Περάκης.

Ραντεβού στο Ζάππειο έχουν δώσει δικηγόροι από 46 χώρες, το CCBE θεωρείται άλλωστε ως η φωνή περισσότερων του ενός εκατομμυρίου δικηγόρων. Στον πυρήνα του βρίσκονται 32 χώρες – μέλη, ενώ περιφερειακά κινούνται 14 χώρες, διαμορφώνοντας ισχυρή φωνή στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Την Παρασκευή, οι εργασίες της Ολομέλειας ξεκινούν στις 9.00 π.μ. Το «παρών» στη συνεδρίαση, με ομιλίες τους, θα δώσουν προσωπικότητες όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος (δικηγορία και κράτος δικαίου), ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός. Θα παρουσιαστεί έκθεση του ΟΗΕ για ζητήματα μείζονος σημασίας, θεσμικά μεταξύ άλλων, όπως η ανεξαρτησία δικαστών και δικηγόρων καθώς και πτυχές της νέας πραγματικότητας για τον κλάδο, όπως η έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το απόγευμα της ίδιας μέρας ανοικτή εκδήλωση της Ολομέλειας των προέδρων των Ελληνικών Δικηγορικών Συλλόγων, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Θέμα της: «Η δικηγορία στην Ευρώπη και την Αμερική: παρόν και μέλλον».

Ομιλητές θα είναι πρόεδροι και τέως πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων εκτός συνόρων, μεταξύ άλλων της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Αμβούργου, της Εσθονίας. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Παναγιώτης Περάκης.

Το προφίλ των διακριθέντων δικηγόρων και η πορεία τους

Η Hang Tung Chow είναι δικηγόρος και ακτιβίστρια υπέρ της δημοκρατίας, φυλακισμένη στο Κέντρο Κράτησης Γυναικών Tai Lam από τις 8 Σεπτεμβρίου 2021. Οι κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν αφορούν τέσσερις υποθέσεις πολιτικών πράξεων ειρηνικού χαρακτήρα για τον εορτασμό της μνήμης της σφαγής της Τιέν Αν Μεν. Η Hang Tung Chow έχει εργαστεί ως δικηγόρος τόσο στην Κίνα όσο και στο Χονγκ Κονγκ για την προώθηση της δημοκρατίας και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ήταν αντιπρόεδρος της Συμμαχίας του Χονγκ Κονγκ για την Υποστήριξη των Δημοκρατικών Κινημάτων της Κίνας και υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Αμνηστίας του Χονγκ Κονγκ.

O Xu Zhiyong ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 2003, όταν ο ίδιος και δύο άλλοι ακαδημαϊκοί ανέλαβαν την υπόθεση ενός φοιτητή που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Ο Xu Zhiyong υποστήριξε με σθένος την κατάργηση του συστήματος κράτησης και επαναπροώθησης των μεταναστών. Αυτή η εκστρατεία οδήγησε την κινεζική κυβέρνηση να καταργήσει ένα σύστημα στο οποίο οι αγροτικοί μετανάστες κρατούνταν αυθαίρετα, τους επιβάλλονταν πρόστιμα και απελαύνονταν από την αστυνομία στις μεγάλες πόλεις.

Ο Xu ήταν ένας από τους ιδρυτές του Open Constitution Initiative, ενός μη κερδοσκοπικού νομικού κέντρου, το 2003. Το 2009, οι αρχές επέβαλαν προσχηματικά πρόστιμο στο Open Constitution Initiative για φοροδιαφυγή και στη συνέχεια το σφράγισαν ως δήθεν παράνομη οργάνωση. Ο Xu συνελήφθη με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, αλλά οι κατηγορίες τελικά αποσύρθηκαν. Ωστόσο του απαγορεύτηκε να διδάσκει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Ο Ding Jiaxi το 2010, μετά από 10 χρόνια ως δικηγόρος επιχειρήσεων, άρχισε να διερευνά υποθέσεις και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αγωνίζεται για την κυβερνητική διαφάνεια, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων. Παρείχε νομική βοήθεια και συσσίτια σε αναξιοπαθούντες στο Πεκίνο.

Το 2010, οι Xu και Ding ξεκίνησαν το Κίνημα Νέων Πολιτών, ένα κίνημα της κοινωνίας των πολιτών που αγωνίστηκε για συνταγματική μεταρρύθμιση, κυβερνητική διαφάνεια και μεγαλύτερο θεσμικό ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Κίνημα προσπάθησε να προωθήσει μια κοινωνία προσανατολισμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη της ελευθερίας και της κοινωνικής ευθύνης. Μεταξύ άλλων, το Κίνημα αγωνίστηκε για ίσα κοινωνικά και εκπαιδευτικά οφέλη για τους μετανάστες εργαζόμενους στο Πεκίνο.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -