fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη στο ελληνικό Δημόσιο – Χωρίς έγγραφα (σύντομα) η εξυπηρέτηση των πολιτών

Ως τα τέλη Νοεμβρίου ο Ψηφιακός Βοηθός στην υπηρεσία του πολίτη. Μέσα στο 2024, κάρτα δακτυλίου, πιστοποιητικό αναπηρίας, φοιτητικό πάσο, στο mywallet

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Έχει συνδεθεί με τόνους χαρτιού, ατέρμονα πήγαινε-έλα, λαβυρινθώδεις διαδικασίες. Η είδηση ότι η πρώτη υλοποίηση Τεχνητής Νοημοσύνης συναντά το ελληνικό Δημόσιο στα τέλη Νοεμβρίου είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή για όσους έχουν ζήσει και θυμούνται το χάος προηγούμενων δεκαετιών. Την κόμισε ως νέα πραγματικότητα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, το απόγευμα της Τετάρτης, μιλώντας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Μέσω της προηγμένης αυτής τεχνολογίας, ο πολίτης θα έχει στη διάθεσή του Ψηφιακό Βοηθό κατά την περιήγησή του στο Gov.gr, σε όλες τις υπηρεσίες που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, κάνοντας τη ζωή του πιο εύκολη – ιδίως αν η ηλικία του και η απουσία εκπαίδευσης με τα της τεχνολογίας δεν του επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στο ψηφιακό σύμπαν. Στόχος της εφαρμογής, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι πρωτίστως να βοηθήσει όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία: στην πορεία θα μπορεί να κάνει ακόμη και αιτήσεις για λογαριασμό του πολίτη.

Ψηφιακός Βοηθός: στην πορεία θα μπορεί να κάνει και αιτήσεις για λογαριασμό του πολίτη

Αρκεί η πληκτρολόγηση ή η εκφώνηση του αιτήματος, και ο Ψηφιακός Βοηθός θα είναι σε θέση να δίνει απαντήσεις στον πολίτη, καθοδηγώντας τον ως προς τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει. Ο υπουργός δεσμεύθηκε για περισσότερες πληροφορίες τις προσεχείς ημέρες, καθώς στην τρέχουσα φάση γίνονται οι τελευταίες δοκιμές προκειμένου «να θεραπευτούν κάποιες παιδικές ασθένειες του συστήματος».

Το νέο Mywallet

Σε ό,τι αφορά την καινούργια έκδοση του Mywallet, αναμένεται μέσα στο 2024 θα προστεθούν κι άλλα έγγραφα, από την κάρτα δακτυλίου για όσους κινούνται στην Αθήνα και το πιστοποιητικό αναπηρίας, μέχρι (σσ: σταδιακά θα προστεθεί) και το φοιτητικό πάσο. Επίσης σταδιακά, η συγκεκριμένη εφαρμογή θα περιλαμβάνει πακέτο εγγράφων που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, όπως η άδεια ΚΤΕΟ. 

Με το νέο wallet, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των πιστοποιητικών, όπου δεν είναι απαραίτητα. Σε κάθε περίπτωση, δε θα χρειάζεται να εκδίδονται πιστοποιητικά από το Δημόσιο για το Δημόσιο, ούτε και να διακινούνται ψηφιακά τα ίδια έγγραφα. Ο πολίτης θα δίνει μόνο την έγκρισή του ώστε η εκάστοτε υπηρεσία να έχει πρόσβαση στα στοιχεία που ζητούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία.

«Πολύ σύντομα θα ξεχάσουμε την έννοια του πιστοποιητικού, καθώς, χάρη στην αναβάθμιση του wallet, θα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς πληροφοριών χωρίς την ανάγκη διακίνησης αρχείων pdf», σημείωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η διασύνδεση όλων των συστημάτων του Δημοσίου επιτρέπει το να αφαιρεθεί οτιδήποτε περιττό. «Δεν υπάρχει λόγος κάποια υπηρεσία να ζητά από τον πολίτη πιστοποιητικό γέννησης, όταν αυτά τα έγγραφα υπάρχουν στα συστήματα του Δημοσίου».

Παράλληλα, ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα που έχουν οι μικρομεσαίοι να αξιοποιούν κονδύλια από προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ πρόσθεσε την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας.

Αναγκαία η πλήρης ψηφιοποίηση του Δημοσίου, ιδίως στη Δικαιοσύνη

Οι μικρομεσαίοι περιμένουν περισσότερα προγράμματα μέσω των οποίων θα μπορεί να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός των ΜμΕ και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, σημείωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο της χρηματοδότησης για την προσαρμογή.

«Η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη ψηφιοποίηση του Δημοσίου – ειδικά στον τομέα της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε. «Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, είναι όπλα που θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στην προσέλκυση επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Επίσης, κάθε βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη έχει μεταξύ άλλων θετικό αποτύπωμα και στην πορεία του επιχειρείν», επεσήμανε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι το υπουργείο μπορεί να φανεί πολύτιμος σύμμαχος και στην αξιοποίηση -από πλευράς επιχειρήσεων- των μεγάλων δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει πλήρως ψηφιοποιημένες υπηρεσίες και δίνει ιδιαίτερη ευαισθησία στον εκσυγχρονισμό των μελών του, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη το ΕΕΑ, για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «τρέχει» το έργο ΕΠΑΔ – Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, το οποίο αφορά την καταγραφή και την απλούστευση διαδικασιών και την καταχώρησή τους στο ΜΙΤΟΣ.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -