fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Θύελλα στη Βουλή για τους νέους Ποινικούς Κώδικες – Φλωρίδης προς ΣΥΡΙΖΑ: «Φροντίσατε μεγαλοεγκληματίες»

Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Δείτε επίσης

Θυελλώδης, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και έντονες αντεγκλήσεις, ήταν η αντιπαράθεση που είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το σχέδιο νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες – παρότι η συζήτηση στην Ολομέλεια αφορούσε τον Προϋπολογισμό.

«Επί πάρα πολλές δεκαετίες», σημείωσε ο κ. Φλωρίδης αναφερόμενος στη φιλοσοφία που διαπνέει τους νέους Κώδικες, «κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων απόψεων όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες για το ποινικό μας σύστημα έτειναν στην προστασία των δικαιωμάτων αυτών που εγκληματούν. Σε μια αντίληψη ότι θα πρέπει να έχουμε Κράτος Δικαίου ξεχάστηκε εντελώς ότι εκτός από τα δικαιώματα αυτών που εγκληματούν υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων, τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας που αγνοήθηκαν από πάρα πολλά χρόνια».

Υπουργός: «Ψηφίσατε εκείνες τις αλλαγές που αθώωσαν 5.000 κακούργους»

Σε απάντηση αντιδράσεων από στελέχη της αντιπολίτευσης, ο Υπουργός πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω πως αυτό σας ενοχλεί γιατί η φροντίδα όλη στα χρόνια που κυβερνήσατε ήταν πως θα προστατεύσετε τους εγκληματίες. Δεν είχατε καμία φροντίδα για τα θύματα».

«Ντροπή» ακούστηκε από τα έδρανα, με τον Παύλο Πολάκη να κάνει λόγο για «γελωτοποιό του Μητσοτάκη». Ο κ. Φλωρίδης συνέχισε απτόητος.  «Δεν θα αντιπαρέλθω την πρόκληση», είπε ο ίδιος. «Η τροποποίηση που κάνατε στους Ποινικούς Κώδικες το 2019, παρατείνοντας την λειτουργία της Βουλής κατά μια εβδομάδα, οδήγησε 5.000 δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα – σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας – στο Αρχείο! Η φροντίδα σας ήταν έστω και την τελευταία ημέρα 5.000 κακουργηματικές υποθέσεις να πάνε στο Αρχείο. Και η φροντίδα σας ήταν πως μεγαλοεγκληματίες που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε 15 χρόνια κάθειρξη, να αθωωθούν με την τροποποίηση που κάνατε,  επειδή τα κακουργηματικά αδικήματα τα μετατρέψατε σε πλημμελήματα και έτσι οδηγήσατε στην αθώωσή τους λόγω παραγραφής»

Είναι, συμπλήρωσε ο Υπουργός, «οι Κώδικες αυτοί, που ψηφίσατε μια ημέρα πριν κλείσει η Βουλή. Που την ημέρα εκείνη ψηφίσατε 1.100 άρθρα!». Και αναρωτήθηκε : «Αυτό το κάνατε στο όνομα του λαού; Στο όνομα της προστασίας του λαού; Στο όνομα των εργαζομένων το κάνατε αυτό; Στο όνομα των ταλαιπωρημένων; Όχι! Το κάνατε στο όνομα των μεγαλοεγκληματιών της χώρας, που εις υγείαν των κορόιδων αποχαιρέτησαν τα δικαστήρια την ώρα κατά την οποία αντιμετώπιζαν ποινές ισοβίων. Και το κάνατε αυτό, την ώρα που ήταν έτοιμες να ανακοινωθούν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα τους καταδίκαζαν σε ισόβια».

Ζητώντας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθούν πως «έγιναν έτσι και ψήφισαν εκείνες τις αλλαγές που αθώωσαν τους 5.000 κακούργους», υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή «που τον ξηλώσατε επειδή δεν θέλησε να υπογράψει αυτές τις αλλαγές καταγγέλλοντας την διαπλοκή με την ολιγαρχία σε σχέση με τους ΠΚ».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρατήρησε ότι «αν και οι αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων είναι εδώ και 15 ημέρες σε δημόσια διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ που για το παραμικρό βγάζει ανακοινώσεις, γι’ αυτό το θέμα δεν μιλάει. (…) Δεν μιλάτε γιατί έρχεται μια κοινωνία από κάτω που λέει ότι επιτέλους υπάρχει μια πρωτοβουλία που θα προστατεύσει την κοινωνία από την καθημερινή εγκληματικότητα».

Τσακαλώτος: «Είχα πάρα πολύ καιρό να ακούσω τέτοιο ακροδεξιό λόγο»

Η παρέμβαση Τσακαλώτου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγόρησε τον υπουργό πως «αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να πάει κάποιος από ένα προοδευτικό κόμμα, του ΠΑΣΟΚ, στην ακροδεξιά της ΝΔ, χωρίς να περάσει από το ενδιάμεσο στάδιο της φιλελεύθερης δεξιάς».

Είχα, είπε, «πάρα πολύ καιρό να ακούσω ένα τέτοιο ακροδεξιό λόγο, από τότε που έφυγε η Χρυσή Αυγή». Και πρόσθεσε: «Συγχαρητήρια κύριε Φλωρίδη γι’ αυτό το ταξίδι που κάνατε. Πίστευα ότι οι χυδαίες αναρτήσεις που κάνατε στο Facebook κατά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετές για να σας δώσει το πιστοποιητικό, να σας κάνει ο κ. Μητσοτάκης Υπουργό, αλλά φαίνεται ότι σας αδικώ. Πιστεύετε στην ακροδεξιά και τον τρόπο που όλη η δεξιά αντιμετωπίζει τους ΠΚ».

«Η διαφορά μεταξύ των δικών μου και δικών σας απόψεων είναι ότι όταν εσείς δεν μπορείτε να προσδώσετε περιεχόμενο στην πολιτική σας ή να υπερασπιστείτε αυτά που αποτελούν το περιεχόμενο της κυβερνητικής σας πολιτικής, τότε καταφεύγετε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς», ήλθε η απάντηση από τον κ. Φλωρίδη. «Είναι η βολική αντίληψη της Αριστεράς όλα αυτά τα χρόνια, γι’ αυτό και κατάντησε εκεί που κατάντησε» Και πρόσθεσε: «ονομάζετε ακροδεξιά μια πρωτοβουλία η οποία έρχεται να νομοθετήσει υπέρ των δικαιωμάτων των θυμάτων και της κοινωνίας. Αυτό το ονομάζετε ακροδεξιά και αριστερά ονομάζετε ό,τι κάνατε υπέρ των εγκληματιών. Αυτή είναι η διαφορά μας. Και αυτά σας τα απέδειξα με όσα σας είπε ο πρώην Υπουργός σας Σταύρος Κοντονής και με όσα με δύο ανακοινώσεις σας είχε προειδοποιήσει πριν ψηφίσετε την αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας και όσα είπε και μετά την ψήφισή τους».

«Να μην μιλάτε εσείς για διαδρομές…», προέτρεψε τον κ. Τσακαλώτο.

Πλεύρης – Πολάκης

Στο πλευρό του Υπουργού τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.  Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι με τις αλλαγές που προώθησε το 2019 η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε πολλά κακουργήματα σε πλημμελήματα μεταξύ των οποίων και το αδίκημα της δωροδοκίας. Χαρακτήρισε, δε, απαράδεκτες και προκλητικές τις επικρίσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του κ. Φλωρίδη, στον οποίο καταλόγισαν ακροδεξιό λόγο.

Από την πλευρά του ο κ. Πολάκης τον κατηγόρησε για αισχρά ψεύδη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. «Αισθάνθηκα βαθύτατα προσβεβλημένος από τα ψέματα που είπατε κ. Πλεύρη. Λέτε ψέματα. Λέτε ψέματα. Οι ηπιότερες ποινές και η μετατροπή του κακουργήματος σε πλημμέλημα που ψηφίστηκε τότε, αφορούσε τους δημοσίους υπάλληλους, όχι τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία παρέμεινε ίδιος ο νόμος. Και αφορούσε αυτόν που έπαιρνε για να εκδώσει πιο γρήγορα μία άδεια στην Πολεοδομία.

Πλεύρης: «Θα παρακαλούσα τον όποιο νομικό του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τον κ. Πολάκη έξω και να του πει πόσοι την σκαπούλαραν με τον νόμο που ψήφισαν»

Αυτά τα ξέρετε πολύ καλά κ. Πλεύρη, είστε καλός δικηγόρος, δεν είστε σκράπας. Ήρθατε εδώ και είπατε αισχρά ψέματα για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, για να δικαιολογήσετε τον ακροδεξιό λόγο εντός υπουργού του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει θεραπαινίδα του Πρωθυπουργού», αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Πολάκης.

«Η παθητική δωροδοκία πάντοτε είναι για τον δημόσιο υπάλληλο»,  ανταπάντησε ο κ. Πλεύρης. «Αυτός που τα έδινε, είναι ενεργητική δωροδοκία και αυτός που έπαιρνε την βαλίτσα και πήγαινε και λάδωνε, έγινε πλημμέλημα για όλους. Αλλά επειδή σέβομαι την νομική επιστήμη θα παρακαλούσα τον όποιο νομικό του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τον κ. Πολάκη έξω και να του πει πόσοι την σκαπούλαραν με τον νόμο που ψήφισαν».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -