fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Στο φετινό Συνέδριο, οι 30 και πλέον διακεκριμένοι ομιλητές αναδεικνύουν κρίσιμα και  διαχρονικά αλλά πάντα επίκαιρα ζητήματα που αναφύονται κατά την ανάθεση και την εκτέλεση των Δημοσίων Συμβάσεων, ενώ καταθέτουν προτάσεις προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικές οι σχετικές διαδικασίες.

Χρόνος ανάγνωσης 8 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 8 λεπτά

Δείτε επίσης

Οι Δημόσιες Συμβάσεις, εργαλείο κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση της εκτέλεσης έργων και της παροχής υπηρεσιών, συνιστούν τη θεματική του ομώνυμου Πανελλήνιου Συνεδρίου που διοργανώνουν για 3η συνεχόμενη Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και το επιστημονικό περιοδικό «Θεωρία και Πράξη Διοικητικού Δικαίου» (Θ.Π.Δ.Δ.), σήμερα,  Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, διά ζώσης στο Wyndham Grand Athens και Live streaming.

Τζίνα Παπαντωνοπούλου Καρατζά: «Η δημοφιλία του αντικειμένου κάθε χρόνο ολοένα και ενισχύεται, την ίδια στιγμή που αρκετοί νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες βρίσκουν αρκετούς λόγους να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων».

«Θα μπορούσα στη σύντομη εισαγωγική μου τοποθέτηση να επιμείνω στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με σημείο αναφοράς τις δημόσιες συμβάσεις, τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Τζίνα Παπαντωνοπούλου Καρατζά, Δικηγόρος και Εκδότρια – ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, στον χαιρετισμό που απηύθυνε. «Από τις καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς και τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες οι οποίες συνυφαίνονται με κακοδαιμονίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης έως τις μακρόσυρτες δικαστικές διεκδικήσεις που ενίοτε οδηγούν σε ανεπαρκή έργα, τα προβλήματα που μπορεί κανείς να εντοπίσει είναι σημαντικά, ενίοτε και αποθαρρυντικά. Τόσο αποθαρρυντικά θα τολμούσα να πω ώστε ένας νέος δικηγόρος ή επαγγελματίας να μην επιθυμεί εκ προοιμίου να ασχοληθεί με τις δημόσιες συμβάσεις. Μάλιστα, τη δεκαετία 2011-2021, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) για τον ανταγωνισμό στις δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη, διαπιστώθηκε ότι ολοένα και λιγότερες επιχειρήσεις συναγωνίστηκαν για την εκτέλεση έργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την προμήθεια αγαθών και την παροχή υπηρεσιών για λογαριασμό δημόσιων φορέων, ενώ όπως αποδείχθηκε οι αρχές συχνά προσέγγιζαν συγκεκριμένες εταιρείες απευθείας.

Η Τζίνα Παπαντωνοπούλου Καρατζά, Εκδότρια της Νομικής Βιβλιοθήκης και Δικηγόρος απευθύνει χαιρετισμό στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Δημόσιες Συμβάσεις.

Παρά τα μελανά σημεία που υπάρχουν, βιώνουμε εντούτοις κάτι παράδοξο. Η δημοφιλία του αντικειμένου κάθε χρόνο ολοένα και ενισχύεται, την ίδια στιγμή που αρκετοί νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες βρίσκουν αρκετούς λόγους να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων. Παράλληλα, όμως, καλλιεργείται σταδιακά η εντύπωση και σε πρόσωπα πέραν της νομικής και επιχειρηματικής κοινότητας ότι οι δημόσιες συμβάσεις αποτελούν κορυφαίο μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καινοτομία. Εξάλλου, αποτελεί κοινή παραδοχή πλέον ότι όσο σημαντικές είναι για την εθνική οικονομία οι συμβάσεις μεταξύ ιδιωτών εξίσου σημαντικές είναι και οι δημόσιες συμβάσεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται από δημόσιους και ενωσιακούς πόρους.

Βέβαια, ενόσω το ενδιαφέρον για τις δημόσιες συμβάσεις παραμένει ζωηρό και εμπλουτίζεται, οι εξελίξεις προχωρούν με αδιάκοπους και ιλιγγιώδεις ρυθμούς, για το λόγο αυτό άλλωστε στο σημερινό ετήσιο επιστημονικό forum η καθεμία και ο καθένας, ανάλογα με το πεδίο δράσης του, έχει ένα μοναδικό βήμα προκειμένου να αναδείξει προβληματισμούς και να καταθέσει προτάσεις για την επόμενη ημέρα των διαγωνιστικών διαδικασιών στη χώρα μας».

Ο Νικόλαος Ταχιάος, Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Αρμόδιος για Θέματα Υποδομών απευθύνει χαιρετισμό στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Δημόσιες Συμβάσεις.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο κ. Νικόλαος Ταχιάος, Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Αρμόδιος για Θέματα Υποδομών, καθώς και η κυρία Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Πρόεδρος της ΕΑ.ΔΗ.ΣΥ (υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγεται το Συνέδριο) και επί τιμή Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

30 και πλέον διακεκριμένοι ομιλητές αναδείκνυουν κρίσιμα και  διαχρονικά αλλά πάντα επίκαιρα ζητήματα που αναφύονται κατά την ανάθεση και την εκτέλεση των Δημοσίων Συμβάσεων

Πόλος έλξης – σημείο συνάντησης

Το Συνέδριο, πόλος έλξης και σημείο πολυεπίπεδης συνάντησης όλων όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων, δίνει βήμα σε εκπροσώπους Αναθετουσών Αρχών και Οικονομικών Φορέων, σε μελετητές και εφαρμοστές του δικαίου, νομικούς συμβούλους, δικηγόρους, δικαστές, μέλη Ανεξάρτητων Αρχών κ.ά.. Μέσα από τον διάλογο που αναπτύσσεται και τα πορίσματά του, το Συνέδριο συμβάλλει, κατά γενική ομολογία, στην καλύτερη κατανόηση, την ανάδειξη προβληματισμών, την κατάθεση προτάσεων που αφορούν και σκοπό έχουν τον εκσυγχρονισμό των διαγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης στη χώρα μας.

Στο φετινό Συνέδριο, οι 30 και πλέον διακεκριμένοι ομιλητές αναδεικνύουν κρίσιμα και  διαχρονικά αλλά πάντα επίκαιρα ζητήματα που αναφύονται κατά την ανάθεση και την εκτέλεση των Δημοσίων Συμβάσεων, ενώ καταθέτουν προτάσεις προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικές οι σχετικές διαδικασίες.

Πρόγραμμα Συνεδρίου

09:30-10:00 Προσέλευση

10:00-10:30 Καλωσόρισμα-Χαιρετισμοί

Τζίνα Παπαντωνοπούλου Καρατζά, Εκδότρια, ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Νικόλαος Ταχιάος, Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Αρμόδιος για Θέματα Υποδομών

Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Πρόεδρος Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ., επίτιμη Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου

10:30-10:50 Εναρκτήρια ομιλία:

Οι Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ και το δικαίωμα συμμετοχής σε διαδικασίες ανάθεσης οικονομικών φορέων τρίτων χωρών – Εξασφάλιση του δικαιώματος συμμετοχής και η δυνατότητα αποκλεισμού ως διακριτική ευχέρεια που επιφυλάσσεται στην αναθέτουσα Αρχή.

Αθανάσιος Ελ. Ράντος, Γενικός Εισαγγελέας, Δικαστήριο Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, Πρόεδρος Σ.τ.Ε. ε.τ.

1η Συνεδρία:

Διαχρονικά & επίκαιρα ζητήματα ανάθεσης Δημοσίων Συμβάσεων

10:50-12:10 Α’ Μέρος

Συντονίζει:

Δημήτριος Ράικος, Καθηγητής Νομικής, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ., τ. Πρόεδρος Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου Ο.Η.Ε. (United Nations Appeals Tribunal), τ. Πρόεδρος Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.

Εισηγητές:

Η σχέση δάνειας εμπειρίας και υπεργολαβίας υπό το φως των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ και του ΔΕΕ

Σοφία Μαυρίδου, Senior Counsel, Karatzas & Partners, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου

Ανάθεση χωρίς δημοσίευση, ιδωμένη υπό νέα οπτική (η διεύρυνση της έννοιας του απροβλέπτου, η διάσπαση της αρχής του ενιαίου της Διοικήσεως)

Σοφία Χατζηγιαννίδου, Εταίρος, Ζέπος & Γιαννόπουλος

Η Επιτροπή επανορθωτικών μέτρων: η λειτουργία, οι προκλήσεις και τα προβλήματα

Αδάμ Καραγλάνης, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Μέλος της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ., Πρόεδρος της Επιτροπής Επανορθωτικών Μέτρων

Κριτήρια υπαγωγής μιας διαδικασίας ανάθεσης στο ΒΙΒΛΙΟ ΙΙ και εν γένει στον Ν.4412/2016

Έφη Βατάλη, Γενική Διευθύντρια Νομικών Υποθέσεων και Εταιρικής Διακυβέρνησης

12:10-13:10 Β’ Μέρος

Συντονίζει:

Αθανάσιος Τσιρωνάς, ΔΝ, Δικηγόρος, Επίκ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.

Eισηγητές:

Δημόσιες συμβάσεις ως εργαλείο για την εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων έργων

Γρηγόριος Χ. Μιχαηλόπουλος, Managing Partner, Δικ. Εταιρεία ΜΙΧΑΗΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Τεχνικές και Εργαλεία για ηλεκτρονικές διαδικασίες σύναψης συμβάσεων: Δυναμικά συστήματα αγορών – Τάσεις & προοπτικές

Βασιλική Σκαρτσούνη, Μέλος της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ, ΜΔΕ Ευρωπαϊκού Δικαίου (ΕΚΠΑ), Cert.Public Policy Analysis, London School Of Economics(LSE)

Η πρότυπη πρόταση του ν. 4903/2022: Τα άκρα όρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων

Πέτρος Σφηκάκης, Δικηγόρος, LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία

 13:10-13:25 Keynote speech:

Προστασία προσωπικών δεδομένων & Δημόσιες Συμβάσεις

Βασίλης Γ. Τζέμος, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ), Επίκ. Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου & Οικονομικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Σ.τ.Ε.

13:25-14:25 Ελαφρύ Γεύμα

14:25-14:40 Keynote Speech:

Why procurement cannot guarantee proper AI use by the public sector?

Albert Sanchez Graells, Professor of Economic Law, University of Bristol Law School

2η Συνεδρία:

Ζητήματα κατά την εκτέλεση της Δημόσιας Σύμβασης

14:40-15:40 Γενική Ενότητα

Συντονίζει:

Γιώργος Δελλής, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών

Εισηγητές:

Tροποποίηση συμβάσεων κατά τη διάρκειά τους (Άρθ. 132)

Γιάννης Καντάς, Partner, Koutalidis Law Firm

Παραλαβή συμβατικού αντικειμένου: αποκλίσεις παραδοτέων, ποινικές ρήτρες, διαδικαστικά ζητήματα

Σοφία Λιάκου, Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, απόφοιτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΙΣΤ΄ Εκπαιδευτική Σειρά)

Ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές: Αποτελέσματα της τροποποίησης του αρ. 88 ν 4412/2016 στην εκτέλεση των έργων

Νίκος Μπούζας, Senior Partner, Rovlias Law Firm

15:40-16:15 Ειδική Ενότητα:

Συμβάσεις Παραχώρησης

Συντονίζει:

Παναγιώτης Σταυρόπουλος, Επικεφαλής Μονάδας Παρακολούθησης Συμβάσεων, ΤΑΙΠΕΔ

Εισηγητές:

Κριτήρια χαρακτηρισμού συμβάσεων παραχώρησης – διάκριση από σύμβαση υπηρεσίας – ζητήματα που αναφύονται κατά την εκτέλεση

Γιάννης Κουρνιώτης, Εταίρος, Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοδότησης & Ανάπτυξης Έργων, Lambadarios Law Firm

Συμβάσεις Παραχώρησης μέσα από τη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θεολογία Γναρδέλλη, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάτοχος DEA Δημοσίου Δικαίου, απόφοιτος ΕΝΑ Γαλλίας

16:15-16:30 Διάλειμμα Δικτύωσης

16:30-17:45 3η Συνεδρία:

Ζητήματα έννομης προστασίας στις Δημόσιες Συμβάσεις

Συντονίζει:

Χρήστος Μητκίδης, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους

Εισηγητές:

Σύγχρονες νομολογιακές εξελίξεις στα ζητήματα της έννομης προστασίας (σε σχέση με την ερμηνεία του Ν 4412/2016 – Πιλοτική δίκη άρθ. 372)

Βασίλειος Χατζηγιαννάκης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Μέλος της «Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης Δικηγορική Εταιρεία»,

Ζητήματα εξορθολογισμού του εννόμου συμφέροντος στο πλαίσιο της έννομης προστασίας

Σωτήρης Κυβέλος, Διδάκτωρ Διοικητικού Δικαίου, Νομική Σχολή Α.Π.Θ.

Αποτελεσματικότητα: Ταχύτητα συμβασιοποίησης vs. έννομης προστασίας

Βασίλης Τσιγαρίδας, Διδάκτωρ Διοικητικού Δικαίου, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Η εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου των δημοσίων συμβάσεων από τον εθνικό δικαστή

Μιχαήλ Οικονόμου, Δικηγόρος Δ.Ν, Μέλος Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ., Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

17:45-18:40 Στρογγυλή τράπεζα:

Ελεγκτικά όργανα στον χώρο των Δημοσίων Συμβάσεων

Συντονίζει:

Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Πρόεδρος της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ., επίτιμη Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Συμμετέχουν:

Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ευαγγελία Κουλουμπίνη, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, ΔΝ

Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ. ε.τ., Σύμβουλος της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ, Πρόεδρος του 3ου Κλιμακίου της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ

Ηλίας Μάζος, Αντιπρόεδρος, Συμβούλιο Επικρατείας

18:50-19:30 Παράλληλες επιμέρους Συνεδρίες

Παράλληλη Συνεδρία 1 (Αίθουσα ΑΘΗΝΑ, 1ος Όροφος):

Το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Σύμβασης & ζητήματα από τη χρήση του

(Νομολογιακές εξελίξεις, κριτήρια επιλογής, στήριξη σε ικανότητα τρίτων, υπεργολαβία, δυνατότητα συμπλήρωσης)

Εισηγητές:

Χρυσάνθη Ζαράρη, Δικηγόρος, Μέλος Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ, Μέλος του Δικτύου της Ευρ. Επιτροπής για τα Α’ βάθμια Όργανα Αναθεώρησης Δημοσίων Συμβάσεων

Μιχάλης Σειραδάκης, υπ. Δ.Ν., Managing Partner MSCK Law Office, π. Μέλος Α.Ε.Π.Π.

Σπυρίδων Γ. Σκλήρης, Δικηγόρος Αθηνών, Νομικός Σύμβουλος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Εταίρος Δικηγορικής Εταιρείας «Μεϊντής-Σκλήρης-Λαμπρόπουλος»

Παράλληλη Συνεδρία 2 (Αίθουσα ΖΕΥΣ):

Δικαιολογητικά Κατακύρωσης

(Πιλοτικές δίκες για άρθ. 103 ν.4412/2016)

Εισηγητές:

Κωνσταντίνος Ελ. Καβαδέλλας, Partner, Public & Administrative Law, Kyriakides Georgopoulos Law Firm

Αναστάσιος Βιρβιλιός, Partner, Administrative Law/ Public Procurement & PPP, Machas & Partners Law Firm, MSc in Banking & Finance law. Μέλος Δ.Σ. Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Θωμάς Ν. Σταυρόπουλος, Δικηγόρος, Διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου (Νομική Αθήνας), Visiting Fellow (Harvard)

 19:30 Cocktail (Above Roof Top, 9ος όροφος)

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα, τους ομιλητές και τους συντονιστές του Συνεδρίου

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -