fbpx
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την πρόσβαση στο χάπι της άμβλωσης – Εν μέσω προεδρικής κούρσας η απόφαση

Οι δικαστές αναμένεται να ακούσουν τα επιχειρήματα τους επόμενους μήνες και να εκδώσουν απόφαση μέχρι τα τέλη Ιουνίου

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως θα συνεδριάσει για να εξετάσει το ζήτημα της πρόσβασης στο χάπι της άμβλωσης, το οποίο χρησιμοποιείται στο 50% και πλέον των αμβλώσεων στις ΗΠΑ και αποτελεί αντικείμενο σφοδρής δικαστικής διαμάχης.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο θα συγκληθεί για να καταλήξει επί μιας απόφασης εφετείου, που επέβαλε περιορισμούς στη χρήση του χαπιού της άμβλωσης, ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο σύνολο των αμερικανικών πολιτειών, ωστόσο, προς το παρόν, έχει ανασταλεί. Με διάταγμα, το Δικαστήριο σημείωσε ότι θα εκδικάσει την υπόθεση που ασκήθηκε από μια συντηρητική ομάδα η οποία αμφισβητεί τις πολιτικές που επεκτείνουν την πρόσβαση στο φάρμακο μιφεπριστόνη. Αυτές οι πολιτικές, που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον FDA, επέτρεψαν τη συνταγογράφηση των χαπιών μέσω διαδικτύου, την ταχυδρομική αποστολή σε ασθενείς και τη διανομή σε φαρμακεία. Οι δικαστές αναμένεται να ακούσουν τα επιχειρήματα τους επόμενους μήνες και να εκδώσουν απόφαση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, εν μέσω μιας έντονης προεδρικής κούρσας.

Η μιφεπριστόνη λαμβάνεται με ένα άλλο φάρμακο, που ονομάζεται μισοπροστόλη, για την πραγματοποίηση της φαρμακευτικής άμβλωσης. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία έδωσε ρυθμιστική έγκριση στη μιφεπριστόνη το 2000, έχει χαρακτηρίσει το φάρμακο ασφαλές και αποτελεσματικό, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια δεκαετιών χρήσης του από εκατομμύρια Αμερικανίδες, με τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε αυτές να είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ ανέφερε σε δήλωσή της ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την πρόσβαση των γυναικών στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη. Κατήγγειλε τις «ακραίες και επικίνδυνες απαγορεύσεις των αμβλώσεων» που έχουν επιβάλει διάφορες πολιτείες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών.

«Καμία γυναίκα δεν νοείται να μην έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που χρειάζεται. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί στην Αμερική, τελεία και παύλα», είπε.

Μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade, τουλάχιστον 14 πολιτείες έχουν θέσει σε εφαρμογή την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να υπερασπιστεί τη μιφεπριστόνη ενόψει των αυξανόμενων απαγορεύσεων και περιορισμών στις αμβλώσεις που θεσπίστηκαν από πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2022 ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο του 1973 Roe v. Wade.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα διχαστικό ζήτημα στην προεδρική κούρσα του 2024, καθώς ο Μπάιντεν, ένας Δημοκρατικός που υπερασπίζεται το συγκεκριμένο δικαίωμα, επιδιώκει την επανεκλογή του. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, υπενθυμίζεται ότι διόρισε τρία μέλη της συντηρητικής πλειοψηφίας 6-3 του Ανώτατου Δικαστηρίου τα οποία στην απόφαση του 2022 ψήφισαν υπέρ της ανατροπής της Roe.

Δείτε τη σχετική Έκδοση: Θεμελιώδη Δικαιώματα

Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Παρατηρήσεις στην Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ (USA Supreme Court) προσφ. 19-1392, απόφ. της 24.6.2022, υπόθ. Thomas E. Dobbs, State Health Officer of the Mississippi Department of Health, et al. v. Jackson Women’s Health Organization, et al. – Σκέψεις με αφορμή την απόφαση Dobbs v. Jackson του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: Το δικαίωμα στην άμβλωση αντιμέτωπο με την, ενδεδυμένη το πέπλο του εκδημοκρατισμού, «τυραννία» της πλειοψηφίας

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -