fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Μπορεί ο εργαζόμενος να μεταφέρει τις ημέρες αδείας ενόσω βρίσκεται σε καραντίνα; – Τι έκρινε το ΔΕΕ

Σκοπός της ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών είναι να παράσχει στους εργαζομένους τη δυνατότητα να αναπαυθούν από την εκτέλεση της εργασίας που τους έχει ανατεθεί

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απόφαση που εξέδωσε χθες Πέμπτη στην υπόθεση C-206/22 | Sparkasse Südpfalz έκρινε ότι το ενωσιακό δίκαιο δεν απαιτεί ο εργαζόμενος που τίθεται σε καραντίνα κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών να μπορεί να μεταφέρει την εν λόγω άδεια.

Ιστορικό

Εργαζόμενος κανόνισε με τον εργοδότη του, το ταμιευτήριο Südpfalz (Γερμανία), να λάβει ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών από τις 3 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2020. Δεδομένου ότι είχε έρθει σε επαφή με πρόσωπο που είχε βρεθεί θετικό στον Covid-19, η αρμόδια γερμανική αρχή έθεσε τον εν λόγω υπάλληλο σε καραντίνα κατά την ίδια περίοδο. Στη συνέχεια, ζήτησε από το ταμιευτήριο να μεταφέρει αυτές τις ημέρες άδειας. Κατόπιν άρνησης του ταμιευτηρίου, άσκησε προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου εργατοδικείου, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση αυτή αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης, δηλαδή στην Οδηγία για τον χρόνο εργασίας. Κατά το δικαστήριο, το εθνικό δίκαιο επιβάλλει στον εργοδότη να μεταφέρει τις χορηγηθείσες ημέρες άδειας μόνον όταν οι εργαζόμενοι μπορούν να αποδείξουν ότι η ανικανότητα προς εργασία επήλθε κατά τη διάρκεια της άδειας. Ωστόσο, τα γερμανικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι η απλή καραντίνα δεν ισοδυναμεί με ανικανότητα προς εργασία. Ως εκ τούτου, το εργατοδικείο ζήτησε από το Δικαστήριο να διευκρινίσει αν το δίκαιο της Ένωσης απαιτεί τη μεταφορά των ημερών άδειας που συμπίπτουν με την καραντίνα.

Απόφαση ΔΕΕ

Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι το δίκαιο της ΕΕ δεν απαιτεί τη μεταφορά των ημερών ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών κατά τη διάρκεια των οποίων ο εργαζόμενος δεν είναι άρρωστος αλλά βρίσκεται σε καραντίνα λόγω επαφής με πρόσωπο που έχει μολυνθεί από ιό. Σκοπός της ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών είναι να παράσχει στους εργαζομένους τη δυνατότητα να αναπαυθούν από την εκτέλεση της εργασίας που τους έχει ανατεθεί δυνάμει της σύμβασης εργασίας τους και να έχουν στη διάθεσή τους μια περίοδο χαλάρωσης και ελεύθερου χρόνου. Αντιθέτως προς την ασθένεια, η περίοδος καραντίνας δεν συνιστά, αυτή καθεαυτήν, εμπόδιο στην επίτευξη των σκοπών αυτών. Επομένως, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να αντισταθμίσει τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από απρόβλεπτο γεγονός, όπως η καραντίνα, το οποίο θα μπορούσε να εμποδίσει τους εργαζομένους του να επωφεληθούν πλήρως, κατά τον τρόπο που επιθυμούν, του δικαιώματός τους σε ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών.

Δείτε τη σχετική Έκδοση: Επιχειρησιακή Συνήθεια

Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Το νέο εργασιακό τοπίο μετά τις αλλαγές του Ν 5053/2023

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -