fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Το Ψήφισμα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων – Οι κόκκινες γραμμές και η πρόταση για δημοψήφισμα

Αποφασίζουν, εάν η εκτελεστική εξουσία προκρίνει την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα Δικαστήρια της Χώρας, με συμμετοχή όλων των μελών της (ΕΝΔΕ),

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2023, εξέδωσαν ψήφισμα.

Κατά πλειοψηφία:

Εκφράζουν τη διαφωνία τους με οποιαδήποτε σκέψη περί κατάργησης Εφετείων και Πρωτοδικείων, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι οι επικρατούσες σήμερα συνθήκες επιβάλλουν τον μερικό επανασχεδιασμό του δικαστηριακού χάρτη, όσον αφορά τα Ειρηνοδικεία, λαμβανομένων υπόψη των στατιστικών στοιχείων, της νησιωτικότητας και του ορεινού γεωγραφικού ανάγλυφου της χώρας μας.

Εκφράζουν την αντίθεσή τους στο πόρισμα της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τη προτεινόμενη ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης και δηλώνουν, ρητά και απερίφραστα, ότι αντιτίθενται σε σχέδιο ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης.

Αποφασίζουν, εάν η εκτελεστική εξουσία προκρίνει την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα Δικαστήρια της Χώρας, με συμμετοχή όλων των μελών της (ΕΝΔΕ), επί των προτεινόμενων σχεδίων ενοποίησης, που θα κατατεθούν στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ως προς τους ειδικότερους όρους αυτής.

Μετά τη ψήφιση και την εφαρμογή της διάταξης με την οποία αυξάνονται τα δικαστικά επιδόματα, η Ένωση, από κοινού με τις λοιπές Δικαστικές Ενώσεις, θα επανεξετάσει το πλαίσιο των μελλοντικών οικονομικών διεκδικήσεων και θα προβεί στη διεκδίκηση της μισθολογικής αναβάθμισης των Ειρηνοδικών.

Δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους συνταξιούχους Δικαστικούς Λειτουργούς και στηρίζουν τα αιτήματά τους περί συμμόρφωσης της εκτελεστικής εξουσίας στην συνταγματική επιταγή της ιδιαίτερης συνταξιοδοτικής μεταχείρισης αυτών. Ειδικότερα, καλούν την πολιτεία σε συμμόρφωση στο διατακτικό των αποφάσεων του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 του Συντάγματος και των πρόσφατων αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου (1330 – 1332/2023).

Διαπιστώνουν ότι οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας, παρά το σοβαρό, υπεύθυνο και τεκμηριωμένο λόγο που αρθρώνουν οι Δικαστικές Ενώσεις, δεν εξαλείφονται αλλά αντίθετα διογκώνονται (έλλειψη υποδομών, μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, έλλειψη ψηφιοποίησης κλπ).

Καλούν την Πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε να ανταποκρίνεται στις δίκαιες προσδοκίες του Ελληνικού Λαού.

«Προϊόν συμπαιγνίας η χθεσινή απόφαση της ΓΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων»

Η μειοψηφία στην Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση σχετική, τονίζοντας τα εξής:

«Η χθεσινή ΓΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέλη της και αυτό αποδείχθηκε από την τεράστια συμμετοχή που υπήρχε. Το προεδρείο είχε εμποδίσει με τρόπο κατάφωρα αντικαταστατικό την διεξαγωγή έκτακτης ΓΣ το προηγούμενο διάστημα και ήταν φανερό ότι μεθόδευε και μια νέα υπονόμευση όταν συγκάλεσε προχθές ΔΣ για δήθεν οργανωτικά θέματα. Η ομάδα μας βρισκόταν διαρκώς σε επαγρύπνηση αυτές τις μέρες γνωρίζοντας τις μεθοδεύσεις της ομάδας Στενιώτη. Μετά τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις πολλών συναδέλφων κατά την χθεσινή ημέρα ο πρόεδρος της Συνέλευσης, Αρεοπαγίτης κ. Γιαρένης, έθεσε σε ψηφοφορία τις 5 προτάσεις που κατατέθηκαν. Η πρόταση Στενιώτη συγκέντρωσε 275 ψήφους, η δική μας πρόταση 200, η πρόταση της Γενικής Γραμματέως, η οποία διαχώρισε την θέση της 41 ψήφους και άλλες δύο προτάσεις 53 και 2 ψήφους αντίστοιχα. Σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης «οι αποφάσεις της ΓΣ λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών». Και ακριβώς επειδή καμία πρόταση δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία ο πρόεδρος της Συνέλευσης ζήτησε από τα μέλη να μην απομακρυνθούν και να γίνει εκ νέου ψηφοφορία μεταξύ των δύο θέσεων που υπερίσχυσαν. Πριν προχωρήσουμε όμως στην τελική ψηφοφορία, τα δύο άλλα μέλη του προεδρείου της Συνέλευσης, η εφέτης Άννα Ρήγα και ο ειρηνοδίκης Ιωάννης Δρίζης διέκοψαν την διαδικασία μετά από υποδείξεις της προέδρου της Ένωσης Μ. Στενιώτη και θεώρησαν την διαδικασία λήξασα! Ο πρόεδρος της συνέλευσης μειοψήφησε και διαχώρισε την θέση του από αυτήν την εντελώς αντικαταστατική ενέργεια.

Η Ένωση πλέον δεν έχει καμία θέση. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία άκυρη απόφαση για την οποία ως μέλη της Γ.Σ. επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος. Θα ενημερώσουμε ασφαλώς τόσο το Υπουργείο, την ηγεσία του Αρείου Πάγου, όσο και τα πολιτικά κόμματα να μην λάβουν υπόψη τους μία άκυρη και αντικατασταστική απόφαση, που εμπαίζει και προσβάλει κατάφωρα τους εκατοντάδες δικαστικούς λειτουργούς που προσήλθαν μαζικά για να συσκεφθούν και να αποφασίσουν για το υπηρεσιακό τους μέλλον, τις συνθήκες εργασίας τους και τα οικονομικά και συνταξιοδοτικά τους αιτήματα.

Η χθεσινή παρωδία σχεδιάστηκε από ανθρώπους συνηθισμένους σε τέτοιες ενέργειες. Τα ίδια είχαν κάνει και τον Μάιο του 2020, τα ίδια και πριν δύο μήνες. Η ορθοκρισία και η ηθική δεν αποτελούν προσόντα που ανασύρονται συγκυριακά από τα βάθη της ψυχής ενός ανθρώπου ούτε συνοδεύουν απαραίτητα το κοστούμι και την γραβάτα. Για έναν δικαστή θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση που μετουσιώνεται σε καθημερινή πράξη. Τίποτα ωστόσο δεν είναι δεδομένο. Εμείς δεν θα διστάζουμε να αναδεικνύουμε δημόσια τέτοιες προσβλητικές για το Σώμα συμπεριφορές, γιατί θεωρούμε ότι η αλήθεια και τήρηση των δημοκρατικών αρχών είναι ο μόνος δρόμος μέσα από τον οποίο περνάει η κοινωνική αναγνώριση του ρόλου μας».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -