Σε πρώτο πλάνο θα τεθούν σήμερα, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, δυο από τις σοβαρότερες τομές που επιχειρεί η κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και ο νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας. Τα ζητήματα είναι κυρίαρχα στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό – η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με γρίπη από το Νταβός μετέθεσε τη συνεδρίαση κατά μια μέρα.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει χώρα :
Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον νέο Δικαστικό Χάρτη.
Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από συνεδρίαση πέντε ωρών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία εξέφρασε ομοφώνως την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για τον το γάμο και την τεκνοθεσία ως προς τα ομόφυλα ζευγάρια. Έδειξε δε τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ως φέροντες «βαρύτατη ευθύνη».
«Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας. Κανένα σχόλιο», ήταν η λακωνική πρώτη αντίδραση κυβερνητικών στελεχών, που επικαλείται η ΕΡΤ.
«Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας. Κανένα σχόλιο», ήταν η λακωνική πρώτη αντίδραση κυβερνητικών στελεχών.
Ο νέος Δικαστικός Χάρτης
Πληροφορίες του NB Daily φέρουν τον νέο Δικαστικό Χάρτη ως αντικείμενο διαρκών ζυμώσεων. Τα σημεία που παραμένουν σταθερά και αναλλοίωτα είναι :
- Η ενοποίηση του α΄ βαθμού. Το Υπουργείο θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων, με την αναβάθμιση των Ειρηνοδικών σε Πρωτοδίκες, και τη διαμόρφωση ενός σώματος περίπου δυο χιλιάδων δικαστών που θα δικάζουν υποθέσεις πρώτου βαθμού. Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι θα φέρει άλλωστε και την πολυπόθητη επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.
- Κατά βασικές πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τους δικαστικούς σχηματισμούς, δεν καταργούνται Εφετεία.
- Προβλέπεται ένα Πρωτοδικείο – πυρήνας ανά περιοχή, «νομό» με όρους παρελθοντικούς, στο οποίο θα εντάσσονται οργανικά όλες οι οικείες δικαστικές δυνάμεις. Περιφερειακά του θα λειτουργούν Πρωτοδικεία, στη μορφή που θα λάβουν μετά και την κατάργηση των κατά τόπους Ειρηνοδικείων. Υποθετικό παράδειγμα: θα υπάρχει ως πυρήνας της Αχαϊας Πρωτοδικείο στην Πάτρα, ενώ περιφερειακά θα λειτουργούν εκ παραλλήλου Πρωτοδικεία στο Αίγιο και τα Καλάβρυτα.
Εξαιρετικά σημαντική είναι επίσης η αλλαγή που έρχεται στη διοίκηση των δικαστηρίων, καθώς επιχειρείται διαχωρισμός της δικαιοδοτικής λειτουργίας, των βασικών καθηκόντων των δικαστών, από πλείστα όσα διαχειριστικά ζητήματα που αφορούν βασικά τη λειτουργία, την πρακτική πλευρά του εκάστοτε δικαστηρίου, πχ. προμήθειες. Νευραλγικό ρόλο στο σκέλος αυτό αναμένεται να παίξει το ΤΑΧΔΙΚ, το Ταμείο Χρηματοδοτήσεων Δικαστικών Κτιρίων, το οποίο – ενίοτε με συμπράξεις – θα αναλάβει την ευθύνη της δικαστηριακής καθημερινότητας.
Ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει γράψει μεταξύ άλλων στο NB Daily : «Το κλειδί στην αποδοτικότητα της δικαιοσύνης σήμερα, βρίσκεται στα χέρια όσων την λειτουργούν και εν προκειμένω των δικαστών. Η πολιτεία υποχρεούται να εξασφαλίσει τις θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις ώστε οι φορείς απονομής του δικαίου να λειτουργήσουν απερίσπαστα και αποδοτικά».