Με ιδιαίτερη χαρά, το «NB Daily» γιορτάζει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ως πηγή έγκυρης και επίκαιρης ενημέρωσης στην κοινότητα των νομικών. Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, είχαμε την τιμή να λάβουμε συνεντεύξεις από διακεκριμένους νομικούς, δημόσια πρόσωπα και ειδικούς, 14 πρόσωπα συνολικά, που μας εμπιστεύθηκαν τις σκέψεις και τις απόψεις τους.
Τα ενδεικτικά αποσπάσματα, που αναδεικνύουμε σήμερα – δίπλα στο ταλαντούχο «πενάκι» του Max Rue στα σκίτσα -, αποτελούν υπενθύμιση των συζητήσεων με προσωπικότητες, των θεμάτων που απασχόλησαν τη νομική και επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία.
Στη διάρκεια αυτού του έτους, φιλοξενήσαμε «συνομιλίες» που φώτισαν σημαντικές πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας: από τις πρωτοβουλίες για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και τις μεταρρυθμίσεις στο κληρονομικό δίκαιο, μέχρι τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κάθε συνέντευξη αποτέλεσε αφορμή για σκέψη και διάλογο, εμπλουτίζοντας την κατανόηση κρίσιμων ζητημάτων.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσοι μας στήριξαν σε αυτή τη διαδρομή. Με την ίδια δέσμευση και αφοσίωση, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε θέματα που εμπνέουν, προβληματίζουν και παρέχουν ουσιαστική πληροφόρηση.
Μαριαλένα Τσίρλη, η πρώτη Ελληνίδα Γενική Γραμματέας του ΕΔΔΑ
«Ο προσωπικός μου στόχος είναι να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των Δικαστών που με τίμησαν με την ψήφο τους, των συναδέλφων μου που περιμένουν συνετή και αποτελεσματική διοίκηση μέσα σε ένα υγιές κι ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, των γυναικών που βλέπουν στο πρόσωπο μου άλλη μια κατάκτηση, και όλων εκείνων που στηρίζουν το Δικαστήριο και προσβλέπουν σε αυτό ως βασικό μηχανισμό προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη», εξηγούσε η Μαριαλένα Τσίρλη, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Ελληνίδα που ανέλαβε τα ηνία ενός εμβληματικού δικαστηρίου για τη διαφύλαξη των οικουμενικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού «ΣΥΝήΓΟΡΟΣ» (τ. 151/2022)».
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
«Για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, απαιτείται να καλλιεργήσουμε κλίμα οικονομικού εγγραματισμού ιδίως των νεότερων γενεών, γεγονός που θα συμβάλλει στην αποτροπή μιας μελλοντικής υπερχρέωσης, στη συνειδητή διαχείριση των οικονομικών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και εν τέλει στην οικονομική ανάπτυξη», τονίζει σε συνέντευξή της στο “NB Daily” η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση. Η έμπειρη νομικός, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τα κόκκινα δάνεια, σκιαγραφεί τα σημερινά δεδομένα αλλά και το όραμά της για την επόμενη ημέρα του ιδιωτικού χρέους στη χώρα μας».
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Παναγιώτης Τσούκας, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας
«Ερευνητικό πρόγραμμα – «μαμούθ», πρωτόγνωρο στα ιστορικά – δικαστικά χρονικά, διεξάγει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την καθοριστική συμβολή του Ιδρύματος της Βουλής και των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εμβληματικούς σταθμούς της Ιστορίας του ΣτΕ, μεγάλες δίκες, αποφάσεις βεληνεκούς, καθώς και σημαντικά επεισόδια από την υπηρεσιακή ζωή μελών του Δικαστηρίου, άρρηκτα συνδεδεμένα με την Ιστορία της χώρας. Ο κ. Παναγιώτης Τσούκας, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιγράφει σε συνέντευξή του στο “NB Daily” τις συντεταγμένες του προγράμματος, που θα αποτελέσει – είναι βέβαιο – σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον».
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Προεδρος ΑΠΔΠΧ, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
«Δικαστής υψηλού κύρους, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, υποστηρίζει στο “NB Daily” ότι «υπάρχει ένας πληθωρισμός οργανισμών που χαρακτηρίζονται ως ανεξάρτητες αρχές από το νόμο που τις συνέστησε, χωρίς όμως να εξασφαλίζονται τα εχέγγυα ανεξαρτησίας, είτε ως προς τη διαδικασία επιλογής των μελών τους, είτε ως προς τις συνθήκες λειτουργίας και τη σχέση τους με το εποπτεύον Υπουργείο».
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μας συστήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, όταν η ψηφιοποίηση βασικών υπηρεσιών του κράτους ήταν εν πολλοίς άγνωστη. Σήμερα είναι ένα υπουργείο εξαιρετικά δημοφιλές και παράγει καθημερινά απτά αποτελέσματα. Ίσως αυτό να εξηγεί ότι «απουσιάζει» από τις σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Από την ψηφιακή πρωτοπορία των Τρικάλων, ο Δημήτρης Παπαστεργίου έχει αναλάβει το σύνθετο έργο της διαμόρφωσης του ψηφιακού μέλλοντος της χώρας – ένα έργο που, όπως σημειώνει με συνέντευξή του στο «NB Daily», συνιστά μοναδική ευκαιρία για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στις δυνατότητες της Πολιτείας».
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
«Το προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν». Το ρητό στριφογυρίζει στο κεφάλι μου, όσο έχω απέναντί μου τη Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ναι, προφανώς και την αντιπροσωπεύει. Τα όσα μου εξιστορεί καθιστούν πάντως σαφές ότι δεν έχει μπει σε ρόλο «κυνηγού κεφαλών». Ως πρόσωπο που σέβεται τους θεσμούς, τους γνωρίζει εκ των έσω άλλωστε, προσπαθεί να τους θωρακίσει, με στόχο το ίδιο το σύστημα να μπορεί να εξοστρακίσει τις καταχρηστικές συμπεριφορές».
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, βραβευμένος συγγραφέας
«Συμπληρώνει σχεδόν τριάντα χρόνια δυναμικής παρουσίας στο παιδικό βιβλίο. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, καθώς έχει ανακηρυχθεί ο «Έλληνας Συγγραφέας της Χρονιάς» από την ομάδα του Elniplex – πρόκειται για βραβευμένο εκπαιδευτικό portal, το οποίο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012, έχοντας δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα γνώσης για όσους ασχολούνται ή ζουν με παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας».
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Στέλιος Βούκουνας, Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών
«Η ακτινοβολία της δικηγορίας έχει ατονήσει συγκριτικά με το παρελθόν. Οι δυσκολίες που βίωσε ο κλάδος την εποχή της οικονομικής κρίσης, καθώς και ατυχείς νομοθετικές επιλογές, συρρίκνωσαν το ενδιαφέρον αρκετών να αναμειχθούν με τις προκλήσεις της δικηγορικής πραγματικότητας, με αποτέλεσμα να στραφούν – με όχημα το πτυχίο της Nομικής – σε άλλες επαγγελματικές διεξόδους. Ο πήχης, βέβαια, των δυσκολιών είναι ακόμη υψηλότερος, όταν η συζήτηση φτάνει στους ασκούμενους και νέους δικηγόρους οι οποίοι επιθυμούν να ανοίξουν το δικό τους γραφείο και υπό το βάρος των ασφυκτικών συνθηκών προσπαθούν να διαχειριστούν την ιδέα ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο – εξηγεί στο “NB Daily” ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ) Στέλιος Βούκουνας».
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Βασίλης Κουτσούμπας, Συνιδρυτής WeFor, απόφοιτος δημόσιας πολιτικής στο Georgetown University
«Κάθε γενιά αναζητάει βιώματα που κατά κάποιο τρόπο την υπερβαίνουν. Η γενιά Ζ, γεννημένη στα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι τις αρχές του 2010, έχει αρκετούς λόγους να υποστηρίζει ότι ήδη από νωρίς βρίσκεται αντιμέτωπη με στιγμές και καταστάσεις που δοκιμάζουν την ωριμότητα, την ανθεκτικότητα, τα ανακλαστικά της. Η δική της σταθερά είναι η αστάθεια και οι απρόβλεπτες εξελίξεις. Κορυφαία περίπτωση εκείνη της πανδημίας. Σίγουρα, όμως, όχι μόνο αυτή σ’ ένα περιβάλλον πολυκρίσεων, όπως έχει συνηθίσει να λέγεται. Στον απόηχο του πρόσφατου Συνεδρίου που διοργάνωσε το Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με το WeFor, ΜΚΟ που εδρεύει στην Αθήνα, συναντηθήκαμε με τον Βασίλη Κουτσούμπα, συνιδρυτή της οργάνωσης που ασχολείται με τις προκλήσεις της γενιάς Ζ και απόφοιτο δημόσιας πολιτικής στο Georgetown University, προκειμένου να μιλήσουμε μαζί του για αρκετά από εκείνα τα ζητήματα που η νέα αυτή γενιά αναδεικνύει με έμφαση στον δημόσιο διάλογο, φιλοδοξώντας να πείσει και άλλους σε αυτή την προσπάθεια για τη σημασία τους».
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Dogs’ Voice και Νίκη Συρογιάννη, προπτυχιακή φοιτήτρια, αντιπρόεδρος σεμιναρίων και συνεδρίων της ELSA Greece και συνεργάτιδα της Έλενας στον συντονισμό της έκδοσης του περιοδικού «Δίκαιο & Ζώα».
«Ήταν Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 όταν διοργανώθηκε το πρώτο νομικό Συνέδριο για τα ζώα στη χώρα μας, στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης. Για πρώτη φορά, φοιτήτριες και φοιτητές Νομικής σε συνεργασία με την αρωγή μελών ΔΕΠ από τις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας έλαβαν μέρος στο Εργαστήριο Δικαίου των Ζώων παρουσιάζοντας την έρευνά τους γύρω από τα πραγματικά προβλήματα που ανακύπτουν στο πεδίο διαχείρισης αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς εν γένει. «Είμαστε περήφανες για την πρώτη χρονιά του Εργαστηρίου Δικαίου των Ζώων» δηλώνουν με καμάρι σε συνέντευξή τους στο “NB Daily” η Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Dogs’ Voice και η Νίκη Συρογιάννη, προπτυχιακή φοιτήτρια, αντιπρόεδρος σεμιναρίων και συνεδρίων της ELSA Greece και συνεργάτιδα της Έλενας στον συντονισμό της έκδοσης του περιοδικού «Δίκαιο & Ζώα».
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Ελένη Ξανθάκη, Καθηγήτρια στη Νοµική Σχολή του University College London
«Η νομοθεσία δεν είναι πλέον ιερό κείμενο, ούτε προκαλεί δέος στους πολίτες απλώς με την ύπαρξή της», τονίζει στο «NB Daily» η Ελένη Ξανθάκη, λίγες μόλις μέρες μετά την εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων (υπάγεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης) με θέμα: «Η λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νοµοθέτηση: Η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και έµπνευση», που αποτέλεσε και την αφορμή της συνάντησής μας. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί της για αρκετά ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι βασικές όψεις της νομοθετικής μας κουλτούρας, τα κυριότερα προβλήματα της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας στην Ελλάδα, τον ρόλο του επιτελικού κράτους στο πεδίο της νομοθέτησης, τις χώρες που συνιστούν υπόδειγμα νομοθέτησης, το επάγγελμα του νομοθέτη, αλλά και το πώς η τεχνητή νοημοσύνη έχει διεισδύσει στα «εργαστήρια» των νομοτεχνών».
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Στέλιος Σακαρέτσιος, Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου
«Καταστροφές» και «θριάμβους», με λάθη, εκκρεμότητες και καινοτομίες -όπως αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης- στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, αναδεικνύει μέσα από τη συνέντευξη που παρεχώρησε στο «NB Daily» o Πρόεδρος του Στέλιος Σακαρέτσιος. Δεσμευόμενος ότι στα τέλη του 2025 το Κτηματολόγιο – υπόθεση δυο αιώνων θα είναι πια πραγματικότητα, ο κ. Σακαρέτσιος εξηγεί τι θα γίνει με τυχόν παρατάσεις μετά τις 30 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία – κλειδί στον κόσμο του Κτηματολογίου, ενώ αναφέρεται αναλυτικά σε όλα τα ψηφιακά εργαλεία, όπως το maps.ktimatologio.gr και το archive.ktimatologio.gr, που έχουν δημιουργηθεί για να καταστήσουν απλούστερες τις διαδικασίες για τους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες, κατά κύριο λόγο δικηγόρους, που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του. Προαναγγέλει, δε, δυο νέες πλατφόρμες που θα εκκινήσουν τη λειτουργία τους αρχές του 2025, τη metavoles.ktimatologio.gr και την price map, που θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιστορικότητα των πραγματικών τιμών μεταβίβασης για όλη τη χώρα».
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Ιωάννης Μπούγας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης
«Σε κομβικές αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο ύστερα από δεκαετίες, κατά τρόπον ώστε να συμβαδίζει με τις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες, προχωρά το Υπουργείο Δικαιοσύνης. To «ΝΒ Daily» συνομίλησε με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, ο οποίος σε αγαστή συνεργασία με τον Υπουργό Γιώργο Φλωρίδη (σσ: διατηρούν μέχρι και κοινή «δεξαμενή» συνεργατών στο Υπουργείο της Μεσογείων), έχουν «στρώσει χαλί» για την αναμόρφωση. Στο πλαίσιο της, αναμένονται μεταξύ άλλων παρεμβάσεις – δικλείδες ασφαλείας στις διαθήκες, η παροχή προστασίας σε μη συγγενικά πρόσωπα (π.χ. συντρόφους), καθώς και καινοτομίες, με βάση τα νέα δεδομένα της Τεχνολογίας».
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ