fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Τι συμβαίνει με τον «Άλλο Άνθρωπο»; – Αρχή για το Ξέπλυμα : Ύποπτη η διαδρομή του χρήματος

Σε πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα, εντοπίζεται σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από τον Ιανουάριο του 2020, και απάτη, με το εγκληματικό προϊόν να αγγίζει τις 600.000 ευρώ, ποσό που έχει προκύψει από δωρεές με ευγενή σκοπό, τη στήριξη ευάλωτων.

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Υπό έλεγχο από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος), ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», η αδελφή του και ο σύζυγος της. Ο «Άλλος Άνθρωπος» συνιστά αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα, πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης, που ξεκίνησε το 2011 στην Αθήνα. Η ομάδα μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους της Αθήνας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, με κέντρο το χώρο που διαθέτει στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 109 στο Μεταξουργείο.

Σε σχετικό πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα, εντοπίζεται σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από τον Ιανουάριο του 2020, και απάτη, με το εγκληματικό προϊόν να αγγίζει τις 600.000 ευρώ, ποσό που έχει προκύψει από δωρεές με ευγενή σκοπό, τη στήριξη ευάλωτων.

Η Αρχή διέταξε την δέσμευση «κάθε περιουσίας, ιδίως δε κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων, επενδυτικών στοιχείων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η Αρχή διέταξε την δέσμευση «κάθε περιουσίας, ιδίως δε κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων, επενδυτικών στοιχείων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων». Η δέσμευση αφορά συγκεκριμένα τα περιουσιακά στοιχεία του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, της αδελφής του Παναγούλας Πολυχρονοπούλου και του συζύγου της Παύλου Τζίτζη, που συμμετέχει εθελοντικά στις δραστηριότητες της κοινωνικής κουζίνας.

Την έρευνα έχει διενεργήσει η Α’ Μονάδα της Αρχής, εστιάζοντας στη διαδρομή του χρήματος από τις δωρεές. Το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών εμφανίζονται να το έχουν καρπωθεί οι ίδιοι, κυρίως μέσω μεταφοράς – ντόμινο σε λογαριασμούς εταιρειών παροχής τυχερών παιχνιδιών, καθώς και μέσω αναλήψεων μετρητών.

Στιγμιότυπο από την παρασκευή φαγητού στην κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Ανθρωπος»

Χρηματικά ποσά κατέληγαν στους προσωπικούς λογαριασμούς προσώπων της κοινωνικής κουζίνας και από κηδείες, όπως συνέβαινε και στην – προβεβλημένη δικαστικά – περίπτωση της Κιβωτού του Κόσμου. Οικογένειες θανόντων ζητούσαν από φίλους και συγγενείς, αντί στεφάνων, να καταθέσουν δωρεά στον «Άλλο Ανθρωπο».

Προκαλεί εντύπωση ότι το 2017 η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Ανθρωπος» είχε δημοσιοποιήσει πρόβλημα επιβίωσης λόγω χρεών. Με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος απηύθυνε έκκληση για να παραμείνει ανοιχτό το κοινωνικό αυτό «σπίτι». Τότε, αναγνώριζε την συνεισφορά του κόσμου, πλην όμως τόνιζε ότι οι μηνιαίες υποχρεώσεις ξεπερνούσαν τα έσοδα, υπό τον προφανή κίνδυνο του λουκέτου. Παρέθετε δε αναλυτικά τα έξοδα και ζητούσε από το κοινό να ενεργοποιηθεί με δωρεές.

«Να με ψάξουν καλά, δεν έχω κανέναν πρόβλημα και να έρθουν να με πάρουν αν κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος» ανέφερε ο Κ. Πολυχρονόπουλος

«Να με ψάξουν καλά, δεν έχω κανέναν πρόβλημα και να έρθουν να με πάρουν αν κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος» ανέφερε ο Κ. Πολυχρονόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό μετά την αποκάλυψη του θέματος.. Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά: «δεν είναι μόνο 600.000 ευρώ. Είναι πάνω 1,5 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Μόνο το φαγητό που έχουμε μοιράσει, μιλάμε για 18 εκατομμύρια μερίδες φαγητό, υπολογίστε μόνοι σας πόσα λεφτά κάνουν».

Σε δηλώσεις της, η αδελφή του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, είπε ότι όλες οι δωρεές έμπαιναν στον λογαριασμό της μητέρας της και του συζύγου της, γιατί ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» δεν είχε τραπεζικό λογαριασμό.

Τη Δευέρα 29 Ιανουαρίου ο Κ. Πολυχρονόπουλος θα πάει αυτοβούλως στον Εισαγγελέα.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -