fbpx
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Βουλή: Ψηφίσθηκε ο νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας

Ο κ. Φλωρίδης διαβεβαίωσε ότι κατά το μεταβατικό διάστημα των 2,5 ετών -ως προς την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη στο λεκανοπέδιο- θα περιμένει τη σχετική πρόταση των δικηγόρων και ότι η κυβέρνηση θα οργανώσει το θέμα των εγκαταστάσεων, όπου χρειάζεται, και θα ολοκληρώσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2026 το εξελισσόμενο πρόγραμμα ψηφιοποίησης.

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Ψηφίστηκε από την Oλομέλεια της Βουλής χθες 1η Μαΐου 2024 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας (μεταξύ άλλων και αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας), 158 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι», ενώ 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης «όχι», σε σύνολο 299 ψηφισάντων. Εξαίρεση απετέλεσε το άρθρο 12, που συγκέντρωσε πλειοψηφία 190 βουλευτών (της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ανεξάρτητου Μπ. Μπαράν), και αφορούσε στη «μεταφορά διαχειριστικών αρμοδιοτήτων από τους προϊσταμένους πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και εισαγγελιών στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων».

Την ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 1-14, για την «ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας» είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είχε ζητήσει επίσης να τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία και τα άρθρα 36-39 για τη «διαδικασία εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και τη ρύθμιση πλημμελημάτων αρμοδιότητας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας».

Σημειώνεται, τέλος, ότι «κατά πλειοψηφία» έγινε δεκτή και η τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών με την οποία μειώνονται οι προμήθειες για τις συναλλαγές μικρού ύψους μέσω POS για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς. Μιλώντας για το θέμα, ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης είπε ότι «το πρόγραμμα διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές εξελίχθηκε πάρα πολύ καλά, οι επιχειρήσεις στην συντριπτική τους πλειονότητα διασυνδέθηκαν και η χώρα δεν θα χάσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ορόσημο για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίπλα στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη (Κ) και τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη (Α), κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» στην αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή, Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Γ. Φλωρίδης: Προϋπόθεση η ενοποίηση για βήματα προς το μέλλον

Ο εθνικός στόχος της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να κάνουμε βήματα προς το μέλλον, δηλαδή να επιταχύνουμε, να βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη να επιταχύνει τους ρυθμούς στην απόδοσή της», είχε τονίσει από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Τοποθετούμενος επί του σχετικού νομοσχεδίου, ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση αυτή αφορά πρωτίστως τους πολίτες που οδηγούν τις διαφορές τους στα δικαστήρια, καθώς «δικαιοσύνη που δεν απονέμεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην πραγματικότητα αφαιρεί σημαντικό μέρος από την αποστολή της».

Τόνισε μάλιστα ότι, ζώντας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία αξιολογείται από διεθνείς οργανισμούς διαρκώς, και πάντα υπάρχει μία παρατήρηση, η οποία δεν είναι ευχάριστη για τη χώρα μας: ότι στον τομέα της δικαιοσύνης τα πράγματα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Και αυτό αφαιρεί κάτι πάρα πολύ σημαντικό από την εικόνα της χώρας μας όσον αφορά τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να έρθουν για να δημιουργηθούν δουλειές, και για να κρατήσει η χώρα τα παιδιά της εδώ».

Ως προς τις αντιδράσεις των δικηγόρων στην Αττική, ο Υπουργός σημείωσε ότι στο δημοψήφισμά τους συμμετείχε το 30%, καθώς και ότι ο κ. Βερβεσσός του ΔΣΑ δεν εξέφρασε την αντίθεσή του επί της αρχής – δεν θέλουν τα 20 πρωτοδικεία στο νομό να γίνουν 5, διευκρίνισε. Ο κ. Φλωρίδης διαβεβαίωσε πάντως ότι κατά το μεταβατικό διάστημα των 2,5 ετών θα περιμένει τη σχετική πρόταση των δικηγόρων και ότι η κυβέρνηση θα οργανώσει το θέμα των εγκαταστάσεων, όπου χρειάζεται, και θα ολοκληρώσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2026 το εξελισσόμενο πρόγραμμα ψηφιοποίησης.

Ο Υπουργός εκτίμησε επίσης, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση: «Αυτό που θα χρειαστεί πολύ συγκεκριμένα, παρά τις επιφυλάξεις και τις επιμέρους αντιρρήσεις, να απαντήσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο εξής: Αυτό τον εθνικό στόχο της ενοποίησης του πρώτου βαθμό δικαιοδοσίας, για να μπορέσει η χώρα μαζί με τις άλλες αλλαγές, και την ψηφιακή μετάβαση, να οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε καινούργια εποχή, την αποδέχεστε ναι ή όχι; Όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε. Αλλά, προηγουμένως, οφείλετε να απαντήσετε σε αυτό. Θα βάλετε την θετική σας ψήφο για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά σε αυτό τον τομέα; Αυτό που συζητάμε σήμερα; Ή θα συνεχίσετε να οχυρώνεστε πίσω από δικαιολογίες οι οποίες επιμένουν να κρατούν την χώρα παγιδευμένη στο παρελθόν».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -